Antena 3 CNN Actualitate Cultură Un manuscris al lui Albert Einstein s-a vândut cu peste 13 milioane de dolari la o licitație

Un manuscris al lui Albert Einstein s-a vândut cu peste 13 milioane de dolari la o licitație

Un manuscris rar ce conține calcule timpurii care au condus la teoria relativității a lui Albert Einstein s-a vândut cu puțin peste 13 milioane de dolari la o licitație la Paris, devenind cel mai scump manuscris al celebrului om de știință.

Un manuscris al lui Albert Einstein s-a vândut cu peste 13 milioane de dolari la o licitație
Sursa foto: Twitter/NBCNews
de Alexandra Ionescu    |    27 Noi 2021   •   15:02

Manuscrisul a fost păstrat şi conservat de către inginerul de origine elveţiano-italiană Michele Besso, care a lucrat la calcule alături Einstein, conform nbcnews. Acesta a păstrat documentul „impecabil” în casa sa, până la moartea sa, în 1995.

„Manuscrisul nu este legat, sunt multe pagini de mărimi diferite care îţi fac o primă impresie despre munca plină de energie a lui Einstein şi colegul său, Besso”, spune Vincent Belloy, specialist în cărţi şi manuscrise la Christie's.  Nu este clar cum a ajuns documentul la Besso, „ori l-a luat de la Einstein, ori acesta i l-a trimis, pentru a lucra la cercetare”, adaugă expertul.

Christie's a descris manuscriptul ca fiind „unul dintre cele mai importante documente ştiinţifice ale secolului al XX-lea”.  Casa de licitaţie nu a vrut să divulge identitatea cumpărătorului, informează Mediafax.

Teoria relativităţii a fost publicată pe 25 noiembrie 1915 şi a schimbat întreaga discuţie despre înţelegerea spaţiului, a gravitaţiei şi a timpului.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close