Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei

Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei

Mario Vargas Llosa: Fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca inamic al democraţiei
Sursa foto: Foto: Mediafax
19 Dec 2010   •   12:18

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a declarat, sâmbătă, că fundamentalismul islamic a înlocuit comunismul ca principal duşman al democraţiei, relatează AFP.
  
  "Cultura libertăţii are în continuare duşmani, şi sunt duşmani extrem de periculoşi: comunismul a fost înlocuit de fundamentalismul islamic ca principal duşman al culturii democraţiei în lumea de astăzi", a spus el, într-o intervenţie susţinută la încheierea unui forum internaţional privind politicile publice.
  
  Vargas Llosa consideră că extremismul islamic "nu este la fel de puternic cum a fost Uniunea Sovietică, dar este o provocare, deoarece militanţii fanatici sunt convinşi că, prin distrugerea culturii occidentale şi a tot ceea ce reprezintă aceasta, vor ajunge în Paradis".
   
"Fanaticul religios este extrem de periculos, deoarece este dispus să-şi sacrifice viaţa în numele modelului în care crede", a adăugat el.
   
Mario Vargas Llosa a fost invitat în Chile de centrul de reflecţie cu orientare de dreapta Libertad y Desarrollo (Libertate şi dezvoltare), care a marcat 20 de ani de la înfiinţare.
  
  "Integrismul islamic, care a ucis mai mulţi mulsulmani decât păgâni sau creştini, reprezintă o minoritate şi este bazat pe convingeri politice şi religioase care sunt atât de anacronice şi incompatibile cu modernitatea, încât nu vor putea învinge cultura occidentală", a spus el.
   
"Dar trebuie să ştim să ne apărăm, pentru a nu permite ca, prin utilizarea instituţiilor libertăţii, ei să se infiltreze în societăţile noastre şi să semene teroarea", a adăugat Vargas Llosa, subliniind însă că lupta democraţiilor împotriva extremismului nu trebuie să ducă la încălcarea libertăţilor.
  
  "Teroarea a făcut deseori democraţiile să renunţe la cuceriri democratice fundamentale, dar nu putem permite acest lucru. Democraţia nu poate începe să folosească armele teroriştilor", a adăugat scriitorul peruan.

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close