Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ochii ei exprimă puterea, durerea şi frumuseţea. Povestea din spatele imaginii care a impresionat lumea

Ochii ei exprimă puterea, durerea şi frumuseţea. Povestea din spatele imaginii care a impresionat lumea

Ochii ei exprimă puterea, durerea şi frumuseţea. Povestea din spatele imaginii care a impresionat lumea
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
23 Oct 2012   •   08:19
În 1985, o fată dintr-o tabără de refugiaţi a ajuns pe coperta reviste National Geographic şi a devenit cunoscută în întreaga lume datorită expresivităţii şi frumuseţii ei. Era prima oară când cineva îi făcea o poză.

Sharbat Gula a fost cunoscută în lume ca "Fata afgană" până când identitatea acesteia a fost descoperită în 2002, moment în care au apărut şi fotografii cu ea ca adult.

Misterioasa fată afgană (devenită între timp femeie în toată firea)  trăia într-o regiune îndepărtată a Afganistanului, împreună cu soţul ei şi cu cele trei fiice.



Conform fotografului Steve McCurry, realizatorul fotografiei, ea nu ştia în 2002 faţa ei devenise un simbol. Poza ei a fost desemnată printre cele mai bune 100 poze ale copertelor National Geographic.

Când s-au reîntâlnit, McCurry i-a zis lui Sharbat că imaginea ei a devenit faimoasă ca simbol al oamenilor afgani:

„Nu cred că ea era interesată în faima personală, însă a fost încântată să afle că ea devenise un simbol al demnităţii şi adaptării oamenilor ei. Steve McCurry”

Fotograful premiat a afirmat că imaginea originală a Sharbatei a uimit imaginaţia privitorilor, deoarece fața ei (în special ochii) exprima durerea şi capacitatea de adaptare, precum şi puterea şi frumuseţea.



×
Subiecte în articol: National Geographic
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close