Antena 3 CNN Actualitate Cultură Părintele corului Madrigal, Marin Constantin, s-a stins din viaţă

Părintele corului Madrigal, Marin Constantin, s-a stins din viaţă

Părintele corului Madrigal, Marin Constantin, s-a stins din viaţă
Sursa foto: Foto: Mediafax
02 Ian 2011   •   12:56

Părintele celebrului cor Madrigal s-a stins din viaţă. Dirijorul şi compozitorul Marin Constantin a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, activitatea sa fiind apreciată de critici muzicali din întreaga lume. Artiştii care l-au cunoscut spun că maestrul era un dirijor de excepţie şi că muzica românească a pierdut o mare valoare. 

 De 47 de ani, Corul Madrigal a fost viaţa marelui compozitor. Artiştii care au lucrat cu maestrul regretă dispariţia acestuia.

Muzicienii români spun că, dincolo de omul Marin Constantin, România a pierdut o valoarea uriaşă.

Maestrul Gheorghe Zamfir îşi aminteşte primele zile la Madrigalului.

Corul Madrigal a fost fondat la 11 aprilie 1963, la iniţiativa profesorului Marin Constantin şi a unui grup de studenţi pasionaţi de muzică de cameră, în cadrul Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti.

 


Marin Constantin a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a fost profesor şi şef al catedrei de dirijat cor. Maestrul Constantin era membru al Uniunii Compozitorilor şi, de-a lungul vieţii, a fondat numeroase coruri, printre care pe cel al Universităţii din Bucureşti şi pe cel Naţional de Cameră Madrigal. De-a lungul carierei, a susţinut peste 3.500 de concerte în ţară şi în lume.

A înregistrat zece discuri, numeroase CD-uri şi DVD-uri ale Corului Madrigal, dar şi filme documentare. Printre titlurile şi medaliile cu care a fost distins se numără: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului în 1990, 1992 şi 1994, Medalia Enescu şi Medalia Eminescu.

Maestrul Marin Constantin era, de asemenea, Doctor în muzicologie şi filosofie a muzicii şi Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Viaţa şi cariera maestrului Marin Constantin


×
Subiecte în articol: deces muzica
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close