Antena 3 CNN Actualitate Cultură Patru tablouri în valoare de peste 60.000 de euro, descoperite în peretele unei case de pe Valea Prahovei

Patru tablouri în valoare de peste 60.000 de euro, descoperite în peretele unei case de pe Valea Prahovei

Patru tablouri în valoare de peste 60.000 de euro, descoperite în peretele unei case de pe Valea Prahovei
09 Dec 2009   •   22:25

După o jumătate de veac în care nimeni nu a ştiut de existenţa lor, patru tablouri valoroase au fost descoperite în zidul unei case de pe Valea Prahovei. Obiectele de artă aparţin unei vechi familii boiereşti şi au fost evaluate la zeci de mii de euro. Două dintre ele vor fi scoase la licitaţie joi.
Cele două portrete arată împecabil. Experţii spun că s-au păstrat mai bine ca la muzeu.

Tablourile semnate de pictorul francez Pierre Mignard au o poveste poate mai valoroasă decât pictura în sine. În 1944, o familie celebră de boieri din Bucureşti a încercat să-şi protejeze averea şi a ascuns-o într-o anexă a conacul lor de la ţară, într-un sat uitat de lume.

Cele două tablouri au stat ascunse mai bine de 60 de ani în pereţii unei case ţărăneşti din apropiere de Comarnic.

Nobilii au crezut că după război le vor putea recupera, dar nu a fost aşa. După mai bine de o jumătate de veac, o urmaşă a familiei a descoperit testamentul original al contesei austriece Marie-Louise Else de Hoiseşti. Într-un singur paragraf scria despre cele două tablouri valoroase.

?Două picturi ovale, pe pânză, reprezentând portretele unor doamne distinse, cu rame aurite originale înâlţime de 90 cm, lăţime 76 cm evaluate de Prof Dr. Venturi Adolfo, ca lucrări ale cunoscutului pictor portretist Pierre Mighard, secolul XVII? era textul găsit în testament.

Dincolo de pereţii groşi şi răcoroşi ai casei ţărăneşti nu a pătruns lumina, iar temperatura a fost constantă. După 65 de ani picturile nu au nevoie de recondiţionare. Se vând doar împreună iar suma de pornire este de 60.000 de euro. Celelalte două picturi, "Madona" lui Francesco Giovanni Peni şi " Madona cu pruncul" de Carlo Dolci, nu sunt însă de vânzare.

Observator

×
Subiecte în articol: tablou licitatie casa
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close