Presa internaţională, despre alegeri: Rezultatul "pe muchie de cuţit" poate prelungi criza politică

08 Dec 2009   •   10:09
Presa internaţională, despre alegeri: Rezultatul "pe muchie de cuţit" poate prelungi criza politică

Presa internaţională avertizează că rezultatul alegerilor "pe muchie de cuţit" poate prelungi criza politică, pe fondul celei economice. Jurnaliştii străini comentează victoria la limită a preşedintelui Traian Băsescu în scrutinul de duminică, subliniind că rezultatul este contestat de PSD.

"Băsescu al României, în faţa unei victorii pe muchie de cuţit", titra publicaţia americană New York Times. Jurnaliştii de peste ocean notează că votul a fost unul din cele mai importante pentru România, de la executarea dictatorului stalinist Nicolae Ceauşescu. Aceeaşi publicaţie notează că "Deznodământul incert i-a scăzut leului valoarea, iar analiştii prevăd o continuare a crizei politice, care a blocat, luna trecută, împrumutul de la FMI".

"Preşedintele României se strecoară cu o victorie surprinzătoare la alegeri", notează Agenţia France-Presse, citată de Gardianul. Potrivit jurnaliştilor, în ciuda faptului că Mircea Geoană era creditat cu cele mai multe şanse de câştig, rezultatele oficiale i-au dat preşedintelui "acestei ţări UE puternic lovite de recesiune" un mic avantaj.

BBC a comentat "murdăriile" din campania electorală românească, în ciuda problemelor foarte grave pe care le au românii, pe fondul crizei economice. BBC a amintit că România este încă foarte coruptă, la aproape trei ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Şi cotidianul francez Le Figaro scoate în evidenţă situaţia României, "ţara cu doi preşedinţi". Jurnaliştii subliniază că cei doi candidaţi la prezidenţiale au reclamat victoria, dar şi confuzia creată în urma anunţării rezultatelor exit-poll.
Antena 3


Parteneri
x close