Antena 3 Actualitate Cultură Presa italiană: România deţine supremaţia serviciilor secrete din Europa

Presa italiană: România deţine supremaţia serviciilor secrete din Europa

29 Ian 2010   •   20:35
Presa italiană: România deţine supremaţia serviciilor secrete din Europa


Potrivit unui articol din cotidianul italian "La Repubblica" numărul agenţilor sub acoperire din România îl depăşeşte pe cel al Securităţii de pe vremea lui Ceauşescu. Cifrele sunt şi mai impresionate în comparaţie cu serviciile renumite din lume. SRI şi SIE au la un loc de 6 ori mai mulţi agenţi decât are FBI şi de 5 ori mai mulţi decât MI5.

Jurnaliştii italieni au început să investigheze serviciile de secrete române după ce au aflat că premierul Emil Boc a suplimentat în 2010 fondurile pentru serviciile de informaţii. Asta după ce bugetul pentru administraţiile publice şi locale au fost reduse drastic. La Repubblica a aflat că unele departamente ale SRI şi SIE au primit un buget cu 40 la sută mai mare.

Cele două servicii secrete au devenit astfel mai mari decât era Securitatea pe vremea lui Ceauşescu. Fosta structură secretă avea 6 departamente şi 11.000 de agenţii. În comparaţie, Serviciul Român de Informaţii are acum 12 mii de agenţii, cu o mie mai mult decât fosta Securitate.

Jurnaliştii italieni amintesc şi de nucleul de spionaj si contraspionaj de la Oradea, care este un centrul de excelenţă NATO pentru agenţii români. Mai mult, scriu italienii, presa locallă din Oradea se laudă că Românii sunt cei mai buni spioni ai NATO.

Italienii avertizează că Serviciile Secrete au putere tot mai mare în România.

Antena 3


×
Subiecte în articol: servicii secrete România

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close