Antena 3 CNN Actualitate Cultură Produs în România: Artişti de renume

Produs în România: Artişti de renume

Produs în România: Artişti de renume
19 Iul 2014   •   18:40
Continuăm acum cu un nou episod din Campania Produs in Romania. De această dată, ne îndreptăm atenţia către artă. Acolo unde în urmă cu câteva zile am înregistrat un nou record istoric pentru ţara noastră - un tablou al tânărului Adrian Ghenie s-a vândut cu aproape 1,8 milioane de euro. Cel mai scump tablou vândut vreodată de un pictor român. 
 
Şi mai avem şi alte nume din tânăra generaţie de artişti contemporani ale căror lucrări se regăsesc în colecţiile celor mai mari muzee ale lumii. Semn clar că este unul dintre domeniile în care românii pot excela. Si oricum, cred cu toata sinceritatea, că ar fi nu doar bine ci chiar esential să acordăm mai mult suport artiştilor noştri. 
 
Nicolae Grigorescu. Nicolae Tonitza. Ştefan Luchian. Sunt câteva nume mari ale picturii româneşti, pentru care colecţionarii au plătit milioane de euro. Acum, tânăra generaţie de artişti români vine puternic din urmă şi reuşeşte să se impună cu lucrări de excepţie apreciate în cele mai prestigioase muzee.  
 
La noi investiţiile în muzee, institute culturale, centre de artă contemporană sau ateliere de lucru nu sunt semnificative. Aşa că nu trebuie să ne mire că am putea să pierdem din nou parte din tezaur sau că artiştii români găsesc susţinere şi apreciere în străinătate.
 
Deja lucrările tinerilor artişti români se regăsesc în colecţiile celor mai importanţi iubitori de artă mondiali. Şerban Savu, Ciprian Mureşan, Mircea Cantor sunt marile speranţe româneşti despre care criticii de artă spun că vor ajunge să îi depăşească pe clasicii picturii noastre. Iar Adrian Ghenie a intrat deja în istorie cu cel mai scump tablou al unui pictor român vândut vreodată. 
 
Lucrarea lui "The Fake Rothko" a fost cumpărată de curând la o licitaţie din Londra cu aproape 1,8 milioane de euro. Astfel de vânzări nu fac altceva decât să ducă la o reevaluare a pieţei de artă românească.
 
De altfel, Adrian Ghenie se află în top 50 artişti contemporani pe piaţa internaţională de profil. Un astfel de succes nu face decât să întărească convingerile străinilor că România are artişti de valoare. Iar atenţia colecţionarilor este cu atât mai mare întrucât arta a fost dintotdeauna unul dintre cele mai sigure şi profitabile domenii de investit. 
 

×
Subiecte în articol: produs in romania artisti atentie arta
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close