Antena 3 CNN Actualitate Cultură Românca Adela Petre, deţinătoare a titlului UNESCO de "Tezaur Uman Viu", a încetat din viață

Românca Adela Petre, deţinătoare a titlului UNESCO de "Tezaur Uman Viu", a încetat din viață

Românca Adela Petre, deţinătoare a titlului UNESCO de "Tezaur Uman Viu", a încetat din viață
14 Mar 2019   •   12:52

Creatoarea de artă populară Adela Petre, deţinătoare a titlului UNESCO de 'Tezaur Uman Viu', a murit în noaptea de miercuri spre joi la vârsta de 90 de ani, după o activitate de aproape 70 de ani.

Cunoscuta creatoare de artă populară din păr de capră era membru al Academiei Artelor Tradiţionale din Sibiu, iar în 2002 a primit Medalia Naţională "Serviciul Credincios", clasa a III-a, pentru 'crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire' a unor opere artistice semnificative pentru civilizaţia românească şi universală. Zece ani mai târziu, în 2012, a primit şi titlul de 'Tezaur Uman Viu' din partea UNESCO.

"O veste foarte tristă, Doamna creaţiei populare buzoiene şi româneşti a murit. A fost om de valoare, a promovat cu mare demnitate tradiţiile locale şi naţionale şi a format zeci de tinerii meşteri populari şi a primit cu modestie în 2017 titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Buzău", a declarat preşedintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Adela Petre s-a născut pe 10 iunie 1929 în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele, judeţul Buzău şi de-a lungul celor aproape 70 de ani de activitate a cunoscut toţi preşedinţii României, dar şi mari personalităţi cum ar fi Hillary Clinton, Laura Bush, Angela Mekel sau Jill Biden.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close