Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul José Saramago va fi incinerat, duminică, în Portugalia

Scriitorul José Saramago va fi incinerat, duminică, în Portugalia

Scriitorul José Saramago va fi incinerat, duminică, în Portugalia
20 Iun 2010   •   14:14



Trupul neînsufleţit al scriitorului José Saramago, care a murit vineri, la vârsta de 87 de ani, pe insula spaniolă Lanzarote, a fost transportat, sâmbătă, la Lisabona, urmând să fie incinerat duminică la prânz, potrivit The Guardian.
Trupul neînsufleţit al scriitorului, câştigător al premiului Nobel pentru literatură în 1998, a fost transportat la Lisabona din insula spaniolă Lanzarote, din arhipelagul Canare, unde Saramago a încetat din viaţă, vineri. Sicriul a fost însoţit, în avion, de soţia sa, Pilar del Rio, rude şi prieteni, precum şi de ministrul portughez al Culturii şi de biograful scriitorului.
Scriitorul portughez José Saramago, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1998, a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 87 de ani, în insula Lanzarote, după mai mulţi ani de boală.
Guvernul portughez a decretat două zile de doliu naţional şi a aprobat depunerea trupului neînsufleţit al scriitorului în clădirea Primăriei Lisabonei.
Reprezentanţii Fundaţiei "José Saramago" au declarat că trupul neînsufleţit al scriitorului va fi incinerat duminică la prânz la cimitirul Alto de Sao Joao din Lisabona. Ulterior, cenuşa sa va fi împărţită: jumătate va fi dusă în satul natal al lui Saramago, Azinhaga, iar cealaltă jumătate va fi depusă la rădăcina unui măslin din grădina reşedinţei scriitorului de la Lanzarote, unde acesta şi-a petrecut ultimii 17 ani de viaţă.
José Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922, la Azinhaga, în provincia Ribatejo, într-o familie modestă. Destinul său scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu obţinerea premiului Nobel pentru Literatură în 1998. În 1992, el a publicat "Evanghelia după Isus Cristos", cel mai polemic roman al său, care reconstruieşte o viaţă apocrifă a lui Iisus. O cotitură în universul tematic al lui José Saramago o constituie seria de ficţiuni alegorice începută cu "Pluta de piatră" (1986) şi urmată de "Eseu despre orbire" (1995), "Toate numele" (1997), "Peştera" (2000), "Omul duplicat" (2002), "Eseu despre luciditate" (2004) şi "Intermitenţele morţii" (2005).
Saramago locuia în Lanzarote din 1993, împreună cu soţia sa, jurnalista Pilar del Rio. Acesta s-a autoexilat în urma polemicii create în Portugalia de publicarea romanului "Evanghelia după Isus Cristos", cenzurat de autorităţi.
Unul dintre cele mai recente romane ale lui José Saramago este "Călătoria elefantului", publicat în Portugalia în 2008. Cartea a apărut în România la editura Polirom în martie 2010, în traducerea Mioarei Caragea, în cadrul seriei de autor dedicate scriitorului portughez.

Antena3.ro

Foto: voxvocis.us

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close