Antena 3 CNN Actualitate Cultură Statul român ar putea pierde colecţia de artă Zambaccian (VIDEO)

Statul român ar putea pierde colecţia de artă Zambaccian (VIDEO)

Statul român ar putea pierde colecţia de artă Zambaccian (VIDEO)
Sursa foto: tablou
06 Oct 2009   •   23:37

Statul ar putea pierde colecţia Zambaccian, cea mai importantă colecţie de artă din patrimoniul românesc. Urmaşul lui Krikor Zambaccian susţine că o parte din tablouri au fost preluate abuziv şi a cerut justiţiei să i le dea înapoi. Colecţia Zambaccian cuprinde 252 de picturi semnate de marii pictori români şi francezi, 41 de sculpturi, 430 de cărţi şi numeroase piese de mobilier.

Colecţia de tablouri occidentale adunată de Zambaccian este probabil cea mai importantă din Romania. Povestea colecţiei a început în 1947 când un negustor armean, Krikor Zambaccian, a donat statului 205 picturi şi 36 de sculpturi. Aproape toată colecţia lui. Păstrase pentru familie doar tablourile pictorilor francezi. Dar în 1962, statul român le-a primit,prin donaţie, şi pe acestea. Ultimul Zambaccian spune că actul a avut la bază un şantaj.

Acum, nepotul lui Krikor Zambaccian încearcă să dovedească în instanţă că donaţia s-a făcut sub ameninţare. Pe lista lui se află lucrări semnate de Picasso, Matisse, Cezane, Monet sau Renoir. Multe dintre tablouri sunt de negăsit.

Se spune că o parte din ele au fost făcute cadou de către Nicolae Ceauşescu altor preşedinţi. Altele se pare, împodobesc birourile de demnitari. Marcel Zambaccian susţine că a fost ţinut la distanţă de colecţie, deşi în acte se spune clar că trebuie consultat la luarea oricărei decizii. Muzeul Naţional de Artă nu a vrut să-şi exprime punctul de vedere.



Observator

×
Subiecte în articol: tablouri
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close