Antena 3 CNN Actualitate Cultură Studiu TV: 14 acte violente pe oră la televiziunile din România

Studiu TV: 14 acte violente pe oră la televiziunile din România

Studiu TV: 14 acte violente pe oră la televiziunile din România
Sursa foto: copil televizor
23 Ian 2009   •   08:42

Violenţa de la televiziunile româneşti a mai scăzut faţă de acum patru ani, dar violenţa verbală continuă să fie foarte prezentă la posturile generaliste, în timp ce violenţa fizică apare frecvent în programele de desene animate, potrivit unui studiu prezentat de CNA.
?Măsurarea gradului de violenţă prezent în programele audiovizualului românesc? a analizat 371 de ore de emisie, din săptămâna 13 - 19 octombrie 2008, a 13 canale: TVR1, Antena 1, Antena 3, Acasă, Pro TV, Realitatea TV, Prima TV, B1 TV, OTV, Kanal D, Cartoon Network, Jetix şi Minimax. ?Studiul indică un uşor trend descrescător al violenţei, comparativ cu anul 2004, mai ales în cazul Televiziunii Publice, în raport cu posturile private?, a declarat Răsvan Popescu, preşedintele CNA, citat de Gândul.
Conform monitorizării, numărul actelor de violenţă întâlnite la canalele analizate variază între 7,1 şi 23,5 pe oră (exceptând publicitatea), de unde rezultă o medie de 14 acte de violenţă pe oră. Violenţa verbală conduce cu 46,7 procente, fiind urmată de violenţa fizică, economică, psihologică, socială şi sexuală.
Postul care a difuzat în cea mai mare proporţie violenţă verbală a fost Kanal D (94,1%), fiind urmat de B1 TV (71,2%). Cele mai multe acte de violenţă apar în emisiunile de tip reality show (20,7%), divertisment (15,5%) şi dezbateri (8,3%).
La capitolul violenţă în desenele animate, Cartoon Network este cel mai agresiv post pentru copii dintre cele analizate, cu 673 de acte de violenţă în perioada monitorizată.
Cele mai violente clipuri publicitare şi promouri se regăsesc tot la Cartoon Network. În privinţa canalelor de desene animate, Popescu precizează că posturile monitorizate nu sunt licenţiate în România: ?Există nişte proceduri internaţionale, ele nu se supun direct jurisdicţiei româneşti?. Şeful Consiliului a adăugat că se aşteaptă ca, din cauza concurenţei ?acerbe? şi a publicităţii reduse, gradul de violenţă în programele TV să crească.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: studiu CNA televiziuni
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close