Antena 3 CNN Actualitate Cultură SUA. O expoziţie a lui Dan Perjovschi, apreciată de presa americană

SUA. O expoziţie a lui Dan Perjovschi, apreciată de presa americană

SUA. O expoziţie a lui Dan Perjovschi, apreciată de presa americană
27 Iun 2010   •   14:56

O expoziţie cu desenele lui Dan Perjovschi, vernisată la Walter and McBean Galleries din cadrul San Francisco Art Institute, a fost elogiată în presa americană, graficianul român fiind considerat "un model pentru artiştii viitorului", potrivit sfgate.com.

Conform publicaţiei San Francisco Gate, artistul român reprezintă un model pentru artiştii viitorului, deoarece "opera sa este vie, universală, productivă, alertă la coliziunile din trecut şi din prezent şi neinteresată de permanenţă".

Potrivit presei americane, "comedia" lucrărilor semnate de Dan Perjovschi constă în coordonarea personajelor (sau absenţa ei) în relaţia cu timpul. Artistul român a conceput această expoziţie ca un ilustrator de benzi desenate, foarte criptic, care îi lasă pe vizitatori să îşi dea seama singuri de înţelesul fiecărui desen expus.

Lucrările expuse sunt în corelaţie cu locul şi timpul în care artistul a trăit şi lucrat: Goflul San Francisco, California, Statele Unite ale Americii, planeta Pământ, istoria omenirii, secolul al XXI-lea. Expoziţia semnată de Dan Perjovschi va fi deschisă la San Francisco Art Institute până pe 18 septembrie.

Dan Perjovschi, născut în 1961, la Sibiu, este grafician, autor de performance şi ilustrator la Revista 22. Artistul combină desenul şi graffiti în lucrări executate direct pe pereţii muzeelor şi centrelor de artă contemporană din toată lumea. Desenele sale sunt comentarii asupra problemelor politice, sociale şi culturale curente şi sunt influenţate de istoria, tradiţiile şi cultura locului în care expune. Dan Perjovski a decorat pereţi ai celebrelor muzee Tate Modern din Londra şi MoMa din New York şi a expus la Paris, Amsterdam, Edinburgh, Liverpool, Frankfurt, Berlin, Seul, Koln, Veneţia, Moscova. A primit premiul George Maciunas, în 2004, precum şi Henkel CEE Prize for Contemporary Drawing, în 2002, la Viena. El a definit arta contemporană şi felul în care ea este prezentată în muzee cu ironia sa caracteristică: "Cubism, Impresionism, Abstract Expresionism, Modernism, Postmodernism, Cafeteria, Shop".

Sursa foto:

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: artist desen
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close