Antena 3 CNN Actualitate Cultură Teatrul de Operetă prezintă premiera Candid în seria Bucureștiul Creativ a Festivalului Enescu

Teatrul de Operetă prezintă premiera Candid în seria Bucureștiul Creativ a Festivalului Enescu

Faimosul dirijor Lawrence Foster, un excelent cunoscător al muzicii enesciene și fost director artistic al Festivalului Enescu între 1998 și 2001, revine astăzi pe scena Festivalului, cu un program dedicat creației lui Alban Berg, respectiv opera Lulu. La Sala Palatului, Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia va prezenta un program de Schubert și Mahler, sub bagheta dirijorului Daniele Gatti.

Teatrul de Operetă prezintă premiera Candid în seria Bucureștiul Creativ a Festivalului Enescu
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Sep 2021   •   12:54

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susținut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca, condusă de dirijorul Lawrence Foster, alături de Nestor Bayona, pianist și dirijor asistent. Programul este dedicat creației lui Alban Berg, iar publicul va putea asculta Opera Lulu. Scrisă în trei acte cu prolog, pe un libret realizat de compozitor, a fost inspirată de piesele lui Frank Wedekind. Aparținând stilului expresionist, conturat la începutul secolului XX, Berg a lucrat la această lucrare între anii 1929 și 1935. A fost finisată de Friedrich Cerha, iar premiera a avut loc în anul 1937, la Opera din Zurich. 

La Sala Palatului la ora 19.30 va concerta Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti.  Prima lucrare a concertului din această seară este Simfonia nr. 3 în Do Major D. 200 de Franz Schubert, o simfonie de tinerețe în stil clasic, finisată în 1815, ce a fost publicată postum. 

Dirijorii Lawrence Foster și Daniele Gatti conduc două orchestre cu programe de excepție

Seara se încheie cu sonorități romantice ale Simfoniei nr. 4 de Gustav Mahler, o lucrare amplă și complexă. Mahler, primul dirijor din istoria muzicii și inițiatorul acestei funcții, a lucrat la Simfonia a IV-a între anii 1899 și 1900. Simfoniile lui Mahler sunt recunoscute pentru conținutul muzical plin de reflecții și înțelesuri profunde, deseori bazate pe tema vieții și a morții. Lucrarea de față ilustrează viziunea unui copil asupra Raiului și conține un cântec scris de compozitor în 1892, interpretat de soprană în finalul simfoniei. Solista din această seara va fi soprana Rachel Harnisch. 

La ora 19.00 Teatrul Național de Operetă Ion Dacian prezintă la sediul său premiera românească a spectacolului Candid, de Leonard Berstein, o reprezentație care a fost interpretată pentru prima oară în lume în 1999. Evenimentul are loc în seria București Creativ a Festivalului Enescu.

 

×
Subiecte în articol: Festivalul Enescu 2021
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close