Antena 3 CNN Actualitate Cultură Turcia se bazează pe TV pentru a-şi promova interesul în lumea arabă

Turcia se bazează pe TV pentru a-şi promova interesul în lumea arabă

Turcia se  bazează pe TV pentru a-şi promova interesul în lumea arabă
Sursa foto: TRT El Turkiye
08 Apr 2010   •   09:44

După ce a folosit diplomaţia şi comerţul pentru a impulsiona relaţiile cu vecinii din Orientul Mijlociu, Turcia are acum o nouă armă pentru a seduce lumea arabă: o televiziune de stat în arabă accesibilă unui număr de peste 300 de milioane de persoane vorbitoare de arabă.
Lansat duminică, TRT El Turkiye, a devenit al doilea post ce transmite 24 de ore într-o altă limbă decât turca, după introducerea canalului de limbă kurdă anul trecut.
Potrivit postului de stat TRT, canalul este primul care se adresează în special unei audienţe internaţionale, fiind transmis în 22 de ţări prin satelit.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, şeful unui guvern cu rădăcini islamice într-o Turcie laică, declara că acest post TV are obiective clare.
"Turcii şi arabii sunt precum degetele la o mână," arăta acesta.
"Aparţinem aceleiaşi istorii, aceleiaşi culturi şi mai presus de toate aceleiaşi civilizaţii... TRT El Turkiye a fost lansat pentru a deveni limbajul nostru comun, ecranul nostru comun, pasiunea noastră comună."
În practică însă, postul TV, care se descrie a fi orientat spre familie, va avea dificultăţi în a se impune pe o piaţă Tv arabă deja saturată.
"Există 750 canale prin satelit în arabă, noi vom fi cu numărul: trebuie să facem ceva atât în termeni de format cât şi conţinut," arăta Sefer Turan, coordonator al TRT El Turkiye.
Lansarea postului TV coincide cu efortul Ankarei de a îmbunătăţi relaţiile cu vecinii arabi, ce a rezultat în ridicarea vizelor pentru o serie de stat, acorduri comerciale şi oferte de mediere a conflictelor regionale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: turcia Recep Tayyip Erdogan
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close