Antena 3 CNN Actualitate Cultură Unul dintre cele mai scumpe tablouri din lume, "Strigătul" lui Edvard Munch, a fost expus la New York

Unul dintre cele mai scumpe tablouri din lume, "Strigătul" lui Edvard Munch, a fost expus la New York

Unul dintre cele mai scumpe tablouri din lume, "Strigătul" lui Edvard Munch, a fost expus la New York
Sursa foto: Foto: AP/Agerpes
27 Oct 2012   •   23:10
Unul din cele mai scumpe tablouri din lume, "Strigătul", semnat de pictorul norvegian Edvard Munch, poate fi văzut timp de şase luni într-o expoziţie la New York. Evenimentul este într-adevăr extraordinar, deoarece tabloul este foarte rar expus în afara Norvegiei.

Tabloul expus la New York este, în prezent, cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie. El a fost cumpărat în mai anul acesta cu 120 de milioane de dolari. Dar importanţa "Strigătului" nu se poate măsura în bani.

Edvard Munch a creat, în total, patru variante ale "Strigătului", între 1893 şi 1910. Celelalte trei se află în muzee din Norvegia.

De-a lungul vremii, impresionanta imagine a devenit cunoscut
ă în toată lumea. Şi, cum era de aşteptat, a atras şi interesul hoţilor. În 1994 şi 2004, două din variantele tabloului au fost furate. Din fericire, ambele au fost recuperate după câteva luni. Dar norvegienii se tem să le mai lase să fie expuse în afara ţării.

Tabloul a fost împrumutat de noul său proprietar Muzeului de Artă Modernă din New York, unde va fi expus până la 29 aprilie. Aici mai pot fi văzute o litografie cu acelaşi subiect şi alte 10 opere ale lui Munch.




×
Subiecte în articol: New York
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close