Antena 3 CNN Actualitate Cultură Urmaşii călăilor nazişti se destăinuie într-un documentar: "Ne-am sterilizat, să nu transmitem genele"

Urmaşii călăilor nazişti se destăinuie într-un documentar: "Ne-am sterilizat, să nu transmitem genele"

Urmaşii călăilor nazişti se destăinuie într-un documentar: "Ne-am sterilizat, să nu transmitem genele"
21 Ian 2010   •   23:15


Copiii călăilor nazişti ies, în sfârşit, din anonimat şi îşi spun poveştile. Fiecare a dus cu el povara milioanelor de crime ale predecesorilor. Nepoţii lui Goering s-au sterilizat, de teamă ca nu cumva, în familia lor, să se nască un alt monstru. Iar nepoata lui Himmler crede că şi-a liniştit conştiinţa după ce s-a căsătorit cu un evreu. Un regizor israelian lucrează acum la un documentar în care i-a adus faţă în faţă pe urmaşii victimelor şi pe cei ai asasinilor.

Au crescut crezând că s-au născut în familii obişnuite, că au părinţi iubitori şi protectori. Mulţi ani mai târziu, de multe ori accidental, au descoperit că sunt descendenţii apropiaţilor lui Hitler, că sunt copiii unor criminali de război.

Atunci, viaţa lor s-a schimbat pentru totdeauna. Au vrut să dispară, să li se piardă urma. Acum, în sfârşit, au curajul să îşi spună povestea.

Bettina Goering, strănepoata lui Hermann Goering, unul dintre secunzii lui Hitler, este convinsă că poartă în ea genele unui monstru. Vinovăţia nu le-a dat pace niciunuia.

"Fratele meu şi cu mine ne-am sterilizat, ca să nu mai dăm viaţă altora ca Goering", susţine aceasta.

Nepoata lui Heinrich Himmler, lider de prim rang al Germaniei naziste, speră că şi-a dobândit iertarea, după ce s-a căsătorit cu un evreu.

"Oamenii spun Vii din familia lui Himmler, dar tatăl copilului tău este un evreu!, iar noi spunem Care este problema?", susţine Katrin Himmler.

Monika Hertwig, fiica lui Amon Goeth, comandantul lagărului nazist Plaszow, încă simte că s-a născut cu conştiinaţa încărcată de milioane de crime.

"Probabil că seamăn foarte mult cu tatăl meu", este de părere aceasta.

Urmaşii victimelor Holcaustului îşi văd călăii de fiecare dată când închid ochii. Dar descendenţii criminalilor îi văd de fiecare dată când se uită în oglindă. Pentru prima oară, documentarul "Copiii lui Hitler" îi aduce la un loc.

Poate aceste mărturisiri îi vor ajuta, şi pe unii şi pe ceilalţi, să uite coşmarul maşinilor morţii, care au ucis 6 milioane de oameni.

Observator





×
Subiecte în articol: hitler documentar
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close