Antena 3 CNN Actualitate Cultură Doliu în lumea teatrului: A încetat din viață Voicu Rădescu, fondatorul Teatrului Luni şi Green Hours 22 jazz-café

Doliu în lumea teatrului: A încetat din viață Voicu Rădescu, fondatorul Teatrului Luni şi Green Hours 22 jazz-café

Voicu Rădescu, cel care a înfiinţat Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din România și creatorul Green Hours Jazz Fest, a murit la vârsta de 65 de ani,

Doliu în lumea teatrului: A încetat din viață Voicu Rădescu, fondatorul Teatrului Luni şi Green Hours 22 jazz-café
Sursa foto: Facebook/Cartierul Creativ
de Alexandra Ionescu    |    24 Aug 2021   •   17:54

Voicu Rădescu s-a născut pe 3 noiembrie 1955.

A fost nepotul generalului Nicolae Rădescu, unul dintre prim-miniştrii României, iar în perioada comunistă a jucat polo.

După Revoluţia din decembrie 1989, s-a implicat în viaţa culturală din Bucureşti şi a fondat primul teatru independent din România. De asemenea, a creat Green Hours jazz-café, cel mai vechi club de jazz din ţară, şi Teatrul Luni de la Green Hours.

Anul acesta, Voicu Rădescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Bucureştiului.

„Voicu Rădescu este o personalitate a lumii noastre culturale.

Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, în anul 1997, un teatru la care multe dintre personalităţile teatrului nostru de azi au debutat şi pe care cu mari eforturi personale a reuşit să îl ţină aceşti 24 de ani.

Mai mult decât atât, este o persoană foarte activă în multe dintre cauzele civice, de la Roşia Montană până la Berzei-Buzeşti, ca să dau doar câteva exemple, inclusiv pe zona de locuinţe sociale”, a precizat primarul general în timpul dezbaterilor”, a spus Nicușor Dan în cadrul ceremoniei. 

UNITER a premiat  Teatrul Luni de la Green Hours cu premiu de excelență în 2003.

Voicu Radescu a fost incinerat.

„Nu cred că am o iubire specială pentru jazz și o iubire specială pentru teatru. Îmi placea să ascult muzică și îmi plăcea foarte mult să citesc. Aceste două nu pasiuni, bucurii le-aș numi, jazzul și teatrul, s-au potrivit aici.

Cred ca au intervenit în mod natural. Dacă aș fi avut circ, aș fi vrut să fac ceva gen Cirque du Soleil. E genial.

Dacă aș fi avut un bazin de polo, aș fi încercat să creez o echipă bună și aș fi chinuit-o și cu ceva mișcare artistică între antrenamente. Dacă aș avea o clădire înaltă și îngustă probabil m-aș fi gândit la cărți, la editare.

Dar îmi place teatrul și muzica anilor ’60 și world music și muzica clasică. Această activitate de bar și acest spațiu s-au potrivit în mod natural cu acea parte din plăcerile mele care înseamnă jazz și teatru.” Voicu Radescu într-un interviu din 2005 pentru liternet.ro, sursa Urban.ro.

×
Subiecte în articol: voicu radescu deces teatru teatrul luni
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close