Antena 3 CNN Actualitate Cum arată noul buletin electronic al românilor, care va conţine o amprentă facială şi două amprente digitale

Cum arată noul buletin electronic al românilor, care va conţine o amprentă facială şi două amprente digitale

Noul buletin electronic al românilor, care va înlocui treptat, până în august 2031, actualele cărţi de identitate, a fost prezentat şi implementat la Cluj-Napoca.

Cum arată noul buletin electronic al românilor, care va conţine o amprentă facială şi două amprente digitale
Sursa foto: Facebook | Lucian Bode
de Alin Tarnovschi    |    02 Aug 2021   •   15:15

Noul buletin electronic pe care orice român îl va deţine, încă de la naştere, va înlocui actuala carte de identitate în următorii 10 ani. Buletinul electronic este recunoscut în străinătate şi nu este obligatoriu.

Astfel, românii vor putea opta, în continuare, pentru formatul actual al cărţii de identitate.

Mai mult, noul buletin electronic va putea fi solicitat de părinţi pentru copii încă de la naştere, iar astfel românii vor renunţa la limita de vârstă de 14 ani pentru a putea deţine un document de identitate.

Proiectul noului buletin a fost prezentat şi chiar implementat, astăzi, la Cluj-Napoca, acolo unde, până la finalul anului, vor fi emise 5.000 de astfel de documente de identitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Noul buletin electronic pentru români va costa 70 de lei

Emiterea unui buletin electronic va costa 70 de lei. Acesta va conţine, pe lângă datele de identificare ce se găsesc şi în prezent pe cărţile de identitate, o amprentă facială, dar şi două amprente digitale.

În premieră, va putea fi emis buletin (simplu sau electronic) şi copiilor sub 14 ani. Astfel, opţional, la cererea părinţilor sau a reprezentanţilor legali, se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului. 

Totuşi, până la împlinirea vârstei de 12 ani, noul buletin electronic nu va conţine amprentele digitale ale deţinătorului.

România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentului (UE) 2019/1157.

Buletinele electronice cu cip, lansate în Cluj-Napoca. Boc: "Nu e vorba de cip introdus în corp, e o amprentă. Noile acte vor înlocui buletinele"

Informaţiile de pe noul buletin electronic

Cartea electronică de identitate va conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, date în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Datele cu caracter personal care se înscriu pe cartea electronică de identitate sunt următoarele: 

a) datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;
b) prenumele părinţilor titularului;
c) un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz,certificate calificate pentru semnătură electronică, astfel cum acestea suntdefinite în legislaţia din domeniu;
d) datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

Ce valabilitate va avea noul buletin electronic

Conform proiectului de lege, cărțile de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate, de la  data eliberării: 

 a) valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
 b) valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsăîntre 14 şi 18 ani;
 c) valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
 d) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

De asemenea, cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

✔️ Cartea electronică de identitate devine realitate! Digitalizarea și informatizarea administrației publice nu sunt...

Publicată de Lucian Bode pe Luni, 2 august 2021

×
Subiecte în articol: buletin electronic
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close