Antena 3 CNN Actualitate Cum au sărbătorit românii din ţară Ziua lor Naţională

Cum au sărbătorit românii din ţară Ziua lor Naţională

Cum au sărbătorit românii din ţară Ziua lor Naţională
01 Dec 2007   •   12:13

La Arad Ziua Naţională a României a debutat cu depuneri de coroane la mormintele corifeilor, aflate în cimitirul ?Eternitatea?, unde au avut loc un ceremonial religios şi unul militar. Şapte preoţi, în frunte cu episcopul Aradului, PS Timotei Seviciu, au oficiat, sâmbătă, un ceremonial religios, urmat de un parastas în memoria celor trei corifei ai Unirii de la 1918, Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, ale căror morminte se află în cel mai mare cimitir local. Oraşul a fost şi el îmbrăcat în haine de sărbătoare. Steaguri tricolore au fost arborate pe clădiri iar bulevardele au fost împodobide cu ghirlande luminoase. Cele mai multe evenimente sunt organizate în Piaţa Avram Iancu din centrul oraşului. Aici au fost instalate standuri s-a putut servi vin fiert şi mânca mici.

Sărbătoarea s-a încheiat la Arad cu un spectacol folcloric susţinut de Nicu Novac, Puiu Codreanu, Cornel Borza şi Rapsozii Zărandului. Şi trupa Iris a marcat Ziua Naţională tot la Arad unde a susţinut un concert pe terenul de sport al unei şcoli începând cu ora 20.00.

La Cluj Napoca programul a cuprins o slujbă religioasă şi un Te Deum desfăşurate în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă Română a Vadului Feleacului şi Clujului, o ceremonie de depunere de jerbe de flori la monumentul lui Avram Iancu, o alocuţiune a prefectului Călin Platon privind sărbătorirea Zilei Naţionale a României şi defilarea gărzii de onoare. După amiază primăria Cluj-Napoca a organizat un concert în Piaţa Lucian Blaga, susţinut de Mihai Trăistariu, Morandi, Mandinga şi Direcţia 5. Acesta a fost precedat de un concert de muzică populară, unde au fost invitaţi Dumitru Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu, Traian Ilea şi Aurel Tămaş. De la ora 19.45 a fost programată retragerea cu torţe pe traseul Piaţa Lucian Blaga - strada Napoca - B-dul Eroilor - Piaţa Avram Iancu unde a avut loc un spectacol de focuri de artificii.

La Zalău manifestările au început la ora 10.00 cu depuneri de coroane la statuile personalităţilor istorice din oraş. După ceremonialul religios şi militar oficialităţile locale şi judeţene au rostit alocuţini la o tribună amplasată în Piaţa 1 Decembrie 1918, după care participanţii au avut parte de exerciţii demonstrative desfăşurate de echipele Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, ale Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj şi ale Inspecroratului pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum Sălaj. Ca în fiecare an, la Zalău s-a jucat şi de această Zi Naţională Hora Unirii, la ora 18.00, după care a avut loc o paradă cu torţe. Aceasta a încheiat seria de manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie.

În Focşani manifestările au avut loc la Mausoleul Eroilor unde reprezentanţii instituţiilor publice şi veteranii de război au depus coroane de flori. Tot aici a avut loc o defilare militară a Brigăzii 8 Artilerie Mixtă ?Alexandru Ioan Cuza?. După terminarea ceremonialului, focşănenii prezenţi la manifestări au fost serviţi de către jandarmii vrânceni cu câte o porţie de fasole cu ciolan, mâncare devenită tradiţională cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Locuitorii oraşului Miercurea Ciuc s-au adunat încă de vineri seară pe platoul din faţa Palatului Administrativ pentru a sărbători Ziua Naţională. Aici a fost organizată o defilare cu torţe a grănicerilor de munte, iar seara s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii. La fel ca şi în anii trecuţi autorităţile harghitene au decis să organizeze în avans manifestările de 1 Decembrie, de teamă că sâmbătă oamenii vor prefera să stea acasă, cu familia, decât să participe la sărbătorirea Zilei Naţionale.

La Alba Iulia doar câteva sute de persoane au participat manifestările festive organizate cu ocazia Zilei Naţionale a României. După depunerea de coroane de flori la statuile lui Ion I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din cetate şi la galeria de busturi din jurul Sălii Unirii. Manifestările au continuat la Sala Unirii, unde primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a primit mesaje de salut din partea reprezentanţilor celor trei provincii româneşti, Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. Printre participanţii la manifestările de la Alba Iulia se numără şi o delegaţie de aproape 500 de persoane din comuna Voluntari de lângă Bucureşti, localitate înfiinţată de ardelenii care au luptat voluntar pentru apărarea acelei zone.

Mii de persoane s-au adunat şi în centrul municipiului Sfântu Gheorghe pentru a sărbători Ziua Naţională a României. După spectacol, a avut loc un ceremonial militar - religios, urmat de depuneri de coroane şi defilarea gărzii de onoare. Atmosfera de sărbătoare era în toi în jurul prânzului la spectacolul dedicat românilor din Ardeal de către conservatori. Spectacolul a fost proiectat pe un ecran imens amplasat în centrul oraşului. Cei mai mulţi dintre românii veniţi la spectacol au spus că este pentru prima dată în ultimii 18 ani când în Sfântu Gheorghe are loc un spectacol de asemenea anvergură de Ziua Naţională.

Ziua Naţională a României a fost marcată şi la Galaţi. Sute de oameni au venit încă de dimineaţă pe Faleza Dunării să vadă parada militară şi spectacolul oferit de ziua românilor. Activităţile dedicate Zilei României au debutat cu depuneri de coroane la mausoleul eroilor din cimitirul Eternitatea. Pe Faleza superioară, oficialităţile Galaţiului şi gălăţenii aşteptau cu nerăbdare începerea paradei militare şi a spectacolului. În închiderea manifestărilor de pe faleză a avut loc mult aşteptata paradă militară şi trecerea în revistă a maşinilor unităţilor din subordinea Ministerului de Interne.

În Sibiu, capitala culturală europeană Ziua Naţională a României s-a sărbătorit pe muzică de fanfară.Sibienii au fost extrem de încântaţi de parada celor opt fanfare tradiţionale, mai ales că un astfel de eveniment a fost organizat în premieră de 1 Decembrie. Parada fanfarelor tradiţionale a deschis la Sibiu programul evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României, ultimele organizate de ministerul Culturii în cadrul programului ?Sibiu - capitala culturală europeană. Sibienii vor avea parte în acestă seară şi de un spectacol folcloric cu cei mai renumiţi solişti din toate zonele ţării, dar şi de un spectacol pirotehnic, focuri de artificii şi o retragere cu torţe prin centrul orasului.

De ziua tuturor românilor pe constănţeni nu i-au scos din casă doar sarmăluţele şi vinul fiert oferit pe la colţ de stradă sau în pieţe. Cu mic, cu mare, au trecut şi pe la manifestările oficiale organizate de Ziua Naţională. S-au încins în horă alături de autorităţi, pe acordurile fanfarei militare şi au admirat parada Gărzii de Onoare. Ceremoniile au debutat la Monumentul Eroilor căzuţi în primul război mondial. Oficialii au depus jerbe şi coroane de flori în memoria celor care s-au jertfit pentru Unirea regiunilor istorice. Teatrul operaţiunilor s-a mutat apoi pe platoul din faţa Palatului Administrativ al judeţului Constanţa. Cel mai gustat moment a fost Hora Unirii. Şi-au dat mâna peste ţară copii, părinţi şi bunici, cot la cot cu mai marii judeţului. Nimeni nu a regretat că a ieşit în frig de Ziua românilor, însă lumea spune că organizarea putea fi mai bună.

Festivităţi de 1 Decembrie au avut loc şi la Târgu Jiu unde autorităţi locale şi judeţene, dar şi cetăţeni ai oraşului au participat la o serie de manifestări dedicate acestei zile. Nu a lipsit nici fasolea cu cârnaţi, dar nici vinul fiert. Festivitatile dedicate zilei de 1 decembrie au debutat la Târgu Jiu cu un ceremonial religios şi militar. Sute de oameni s-au adunat în Piaţa Prefecturii pentru a lua parte la aceste manifestări, care s-au încheiat cu un ceremonial de depuneri de flori, o paradă militară dar şi nelipsita Horă a Unirii.

Iasul a marcat Ziua Naţională a României printr-o ceremonie fastuoasă în Piaţa Naţiunilor. Oficialităţile au asistat la slujba de pomenire a eroilor neamului, au depus coroane, după care a urmat parada militară admirată de peste 1.000 de ieşeni. Cu 89 de ani în urmă, Iaşiul juca un rol major în istoria naţiunii noastre. În chiar anul Unirii, Guvernul României funcţiona în Palatul Roznovanu din Iaşi. Aceste lucruri nu au fost uitate de cei care sunt astăzi la cârma oraşului şi a judeţului şi care au participat la sărbătorirea Zilei Naţionale. La festivitatile de la Iaşi a participat şi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, care a ales Iaşiul mai mult din motive sentimentale. Aici finalul festivităţilor a fost marcat de o paradă militară la care au participat patru plutoane de soldaţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apararii.

Citiţi PARADĂ MILITARĂ DE EXCEPŢIE ÎN BUCUREŞTI CU OCAZIA ZILEI NAŢIONALE (GALERIE FOTO)

Antena3.ro

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close