Antena 3 CNN Actualitate Decretul lui Iohannis privind prelungirea mandatului şefului Statului Major, publicat în Monitorul Oficial

Decretul lui Iohannis privind prelungirea mandatului şefului Statului Major, publicat în Monitorul Oficial

Decretul lui Iohannis privind prelungirea mandatului şefului Statului Major, publicat în Monitorul Oficial
Sursa foto: Foto: presidency.ro
29 Dec 2018   •   13:04

Monitorul Oficial a publicat, sâmbătă, decretul semnat de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

Citește și: Mesaj dur de la Bruxelles, după scandalul uriaş dintre Iohannis şi Guvern

Președintele a simțit nevoia să dea un comunicat de presă la doar câteva ore după emiterea decretului în care avertiza că oricine va întârzia publicarea în Monitorul Oficial va fi tras la răspundere juridic.

Și USR a băgat capul în poză în acest scandal dintre Klaus Iohannis și Guvern. Liderii USR au preluat amenințările președintelui și au condamnat Monitorul Oficial pentru refuzul de publicare a decretului.

„În situația în care am ajuns, practic nu există o propunere valabilă pentru persoana care va prelua funcția de șef al statului major al Armatei. Nu există o propunere pentru șeful Armatei. Mandatul generalului Ciucă se termină pe 31 decembrie. România nu poate să rămână fără șef al Armatei. Această situație generată de incompetența PSD-ului trebuie rezolvată. După ședința CSAT am rezolvat-o. Am luat decizia și am semnat și trimis spre publicare decretul prin care se prelungește mandatul de șef al Armatei pentru generalul Ciucă. Generalul Ciucă, un soldat recunoscut, competent, cu rezultate dintre cele mai frumoase și bine ar fi fost ca această chestiune să-și fi găsit mai repede soluționarea, dar în continuare cred că Armata României trebuie să știe cine o conduce și cum o conduce”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, după ședința CSAT.

Ministrul Apărării Gabriel Leș a declarat vineri, la Antena 3, că toate propunerile făcute de el în ședința CSAT au fost respinse de președinte, fără argumente.

Citiți și: Ministrul Apărării îi răspunde lui Iohannis: „Toate propunerile mele pentru preluarea conducerii Statului Major al Apărării au fost respinse de președinte, fără argumente”

„Am făcut propunerea ca domnul general Scarlat să fie noul șef al Statului Major Apărării(...). Președintele a spus că nu sunt legale propunerile, fără să-mi spună de ce nu sunt legale”, a spus Gabriel Leș.

 

Potrivit analistului politic Bogdan Chirieac, un decret emis ilegal nu ar trebui publicat în Monitorul Oficial.

"Dar, dacă a fost publicat, el devine valabil, din momentul acesta. Mai departe că îl vor ataca în contencios, și că probabil că va fi suspendat, e o altă poveste.

Deja în România nu mai vorbim despre lege și Constituție. În mod oficial, strategia politică a președintelui Klaus Iohannis în vederea realegerii sale ca președinte în 2019 este încălcarea flagrantă a Constituției în speranța atragerii unui electorat care se dorește justițiar, dar de multe ori nu are treabă cu legea și Constituția, electorat pe care l-a pierdut prin revocarea doamnei Kovesi și un electorat care s-a dus la domnul Dacian Cioloș",  a spus Chirieac.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close