Mesaj dur de la Bruxelles, după scandalul uriaş dintre Iohannis şi Guvern

de D.G.    |    29 Dec 2018   •   09:38
Mesaj dur de la Bruxelles, după scandalul uriaş dintre Iohannis şi Guvern Foto: presidency.ro

În contextul în care România se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a UE de la 1 ianuarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că se îndoieşte că guvernul de la Bucureşti înţelege pe deplin ce înseamnă să conducă blocul comunitar timp de şase luni, relatează sâmbătă DPA.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Am respins propunerea PSD pentru șefia Armatei. E o nouă dovadă de incompetență!

România este "din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită" pentru misiunea de şase luni, a declarat Juncker pentru ziarul german Welt am Sonntag.

"Dar cred că guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE", a adăugat el.

"Acţiunea prudentă necesită o disponibilitate de a-i asculta pe alţii şi o dorinţă puternică de a pune deoparte propriile preocupări ale cuiva", a afirmat Juncker, precizând că el are unele îndoieli că situaţia se prezintă astfel în cazul României.

Citește și: Ministrul Apărării îi răspunde lui Iohannis: „Toate propunerile mele pentru preluarea conducerii Statului Major al Apărării au fost respinse de președinte, fără argumente”

Juncker a spus că disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană.

"Un front unit este necesar acasă pentru a promova unitatea Europei în timpul preşedinţiei Consiliului", a afirmat preşedintele Comisiei Europene.

Luna trecută, preşedintele român Klaus Iohannis a spus că ţara sa nu este gata să-şi asume preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, reaminteşte DPA.

Citește și: Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Decretul prin care prelungește mandatul șefului Armatei nu este legal

El s-a referit la situaţia complicată care a făcut ca cel mai puternic politician din România, liderul Partidului Social Democrat Liviu Dragnea, să nu poată deveni prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală.

Viorica Dăncilă, considerată o marionetă a lui Liviu Dragnea, este cea care deţine acest post, scrie dpa.

România a aderat la UE alături de statul vecin Bulgaria în 2007. Ambele ţări au rămas sub monitorizarea Bruxellesului din cauza nerespectării statului de drept şi a corupţiei foarte răspândite, notează agenţia germană de ştiri.

Citește și: Radu Tudor: Președintele Iohannis are dreptul să prelungească mandatul generalului Ciucă, propunerea ministrului Apărării nu era legală!

Declarațiie lui Jean Claude Juncker au fost comentate, sâmbătă, la News Magazine, de jurnalistul Antena 3 Radu Tudor:

"Aici e una caldă, una rece, din partea președintelui Comisie Europena, pentru că Juncker spune că din punct de vedere tehnic suntem pregătiți și nu sunt surprize - având în vedere că noi am schimbat ministrul delegat pentru Afaceri Europene în urmă cu 30 de zile, evident lucrul acesta pare să fie mai degrabă o concluzie bună.

Dar atunci când afirmă că autoritățile de la București nu înțeleg exact ce înseamnă să prezidezi Consiliul Uniunii Europene în următoarele 6 luni de zile, eu aș avea o singură reacție: cred că cea mai firească consecință ar fi ca premierul Viorica Dăncilă să pună mâna pe telefon, să-l sune pe președintele CE, să-l întrebe ce a vrut să spună cu acest lucru și dacă sunt aspecte de lămurit premierul împreuună cu o echipă de miniștri la Bruxelles și să facă toate diligențele necesare pentru a lămuri aceste aspecte subliniate de Jean-Claude Juncker.

Eu nu consider că e vorba de vreun atac, nu consider că e vorba de o chestiune premeditată la adresa României, ci mai degrabă elemente de nuanță care cred că ar trebui să fie lămurite împreună", a spus Radu Tudor.

Sursă: Agerpres
ExitPOLL
Parteneri
x close