Antena 3 CNN Actualitate Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Decretul prin care prelungește mandatul șefului Armatei nu este legal

Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Decretul prin care prelungește mandatul șefului Armatei nu este legal

Viorica Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Decretul prin care prelungește mandatul șefului Armatei nu este legal
28 Dec 2018   •   13:45

Premierul României, Viorica Dăncilă, a avut o primă reacție după ședința CSAT și declarațiile președintelui Iohannis, în cadrul ultimei ședinţe de Guvern din acest an, de la Palatul Victoria. 

Ședința CSAT s-a încheiat după aproximativ 30 de minute, iar președintele Klaus Iohannis a respins toate propunerile venite din partea ministrului Apărării.  Iohannis a semnat decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă. 

„Președintele a confirmat astăzi că nu poate să-și exercite rolul constituțional de mediator. Fiecare ieșire publică a domnului președinte are puternice accente politice, singura preocupare fiind aceea de a ataca PSD. Așa cum am anunțat încă de ieri, i-am solicitat domnului Iohannis o discuție în privința numirii celor doi miniștri, ai Transportului și ai Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Era firesc să avem o decizie în acest sens de îndată ce Curtea Constituțională a arătat că trebuie să avem această decizie de îndată. Președintele mi-a comunicat faptul că nu va da curs celor două propuneri pe care i le-am înaintat, fără nicio explicație, dând dovadă că dorește, de fapt, blocarea activității Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă. 

Citiți și Președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Am respins propunerea PSD pentru șefia Armatei. E o nouă dovadă de incompetență!

Premierul a amintit și de situația dificilă în care e pusă țara noastră, având în vedere faptul că două ministere importante nu au șef. Preşedintele României a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a miniştrilor pentru Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor.

„Peste numai câteva zile vom prelua președinția Consiliului Uniunii Europene, cu o situație de blocaj la două ministere importante, o situație de blocaj în ceea ce privește preluarea dosarelor aflate pe agenda europeană și cu o situație care nu e favorabilă imaginii României în acest sens”, a afirmat premierul. 

Dăncilă a mai spus că președintele Iohannis nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Armatei.

„În privința CSAT de astăzi, potrivit prevederilor legii 346/ 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, președintele nu are atribuția de a prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării. Atât numirea, cât și eventuala prelungire a mandatului, se face numai la propunerea ministrului Apărării, cu avizul primului ministru, iar în ședința de astăzi nu a fost discutată posibilitatea acestei prelungiri. Așadar, decretul anunțat de președinte considerăm că nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională. De altfel, totul pare un scenariu pus în scenă de Klaus Iohannis de ceva vreme. În spațiul public apăruse deja informația că președintele va face un pas în prelungirea mandatului șefului Apărării și aș vrea să fie foarte clar, nu vorbim aici despre persoane, ci strict despre respectarea legii. Președintele nu a explicat refuzul în ședința CSAT”, a spus Dăncilă. 

Citiți și Ministrul Apărării îi răspunde lui Iohannis: „Toate propunerile mele pentru preluarea conducerii Statului Major al Apărării au fost respinse de președinte, fără argumente”

 

×
Subiecte în articol: viorica dancila Iohannis Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close