Antena 3 CNN Actualitate Deținuții politici care au stat față în față cu Iohannis, povești cutremurătoare din iadul de la Aiud

Deținuții politici care au stat față în față cu Iohannis, povești cutremurătoare din iadul de la Aiud

Deținuții politici care au stat față în față cu Iohannis, povești cutremurătoare din iadul de la Aiud
Sursa foto: foto: captura Antena 3
12 Apr 2019   •   21:30

Foștii deținuți politici Ioan Muntean și Marin Iancu au dezvăluit, vineri, la Ediție specială, ce au vorbit cu Klaus Iohannis la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Citește și: Klaus Iohannis: Încercarea PSD de a se folosi de necazul acestor doi foști deținuți politici pentru a-și legitima asaltul la Justiție este o încercare jalnică. Mi-am făcut timp și i-am ascultat pe cei doi

"I-am mulțumit, pentru că am considerat că e un gest protocolar pe care, probabil, noi îl așteptam de mai mult timp ca cineva să ne ofere prilejul să ajungă la urechile autorității naționale aceste necazuri - să nu le cataloghez astfel - deși depășesc ideea de necaz.

Că vă dați seama ce înseamnă să-ți pierzi o familie întreagă, copi, nevastă... Am considerat că e un gest normal. un drept care mi se cuvenea, ceva ce așteptam și noi ca deținuți politici, mai ales cei din promoția '80. (...) Pe dânsul l-a interesat povestea noastră și dacă am fost instruiți de cineva.

Am văzut din propria lui față că a înțeles că noi nu suntem niște cozi de topor ale PSD-ului, noi suntem niște oameni care am suportat necazurile vremurilor trecute", a spus Marin Iancu.

"Eu m-am bucurat că domnul președinte Iohannis cu adevărat mi-a dat o atenție deosebită. Cu această ocazie i-am spus felul cum s-a întâmplat de am ajuns în pușcăria Aiud", a spus la rândul său Ioan Muntean.

Ioan Muntean a povestit motivele care au dus la arestarea lui și cum a fost pus să aleagă între închisoare și moarte.

Muntean a dezvăluit și care a fost motivul pentru care sistemul opresiv prefera termenul de 'infractor de drept comun'.

"Ceaușescu, după 1964, la înțelegerile pe care le-a avut și a primit clauza națiunii celei mai favorizate, a declarat că nu mai are deținuți politici. Toți cei care îndrăzneam să vorbim sau să ne asociem împotriva Partidului Comunist ni se căutau și ne fabricau infracțiuni de drept comun", a spus Ioan Muntean.

"Augustin Lazăr este cel de-al doilea om care a condus la pierderea familiei mele. Primul a fost Vasile Gheorghe, directorul Direcției a 4-a, adică cel care a dat ordinul. M-a condamnat la 10 ani, mi-a redus 2, a venit un decret și am rămas la 5 ani și 4 luni pe care i-am facut la Aiud.

Pe data de 9 septembrie aveam dreptul la prima plecare din penitenciar pe baza consimțământului meu. Aveam toate caracterizările. Și la sfârșit mi-a dat (Augustin Lazăr, n.r.) timp insuficient pentru reeducare. De aceea vă spun că acest om, om că așa suntem obligați să-i zicem, dar acesta nu era om - să nu-l vezi și de patru ori m-a amânat. Am făcut încă 4 ani. Nu știu dacă vă dați seama ce înseamnă, când că trebuie să pleci. E un drept al tău", a povestit Marin Iancu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close