Antena 3 CNN Actualitate Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping, detalii din scandalul de dopaj al Simonei Halep | Cum s-ar fi contaminat, de fapt, sportiva

Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping, detalii din scandalul de dopaj al Simonei Halep | Cum s-ar fi contaminat, de fapt, sportiva

Gabriela Andreiașu, directoarea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), implicată în mod direct în scandalul de dopaj al Simonei Halep, a explicat modalitățile prin care suplimentele nutritive folosite de sportivă ar fi fost contaminate cu Roxadustat.

Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping, detalii din scandalul de dopaj al Simonei Halep | Cum s-ar fi contaminat, de fapt, sportiva
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    10 Mai 2023   •   22:29

Simona Halep a criticat organismele internaționale pentru că i-au întârziat în mod repetat audierea la tribunal și nu i-au acordat șansa de a se apăra după testul pozitiv de la US Open 2022.

În acest context, Adrian Bassett, şeful pe comunicare de la ITIA (n.r  Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului), a declarat pentru Antena 3 CNN că procesul în care este implicată Simona Halep este unul complex și se desfășoară în conformitate cu Codul Mondial Antidoping.

Audierea sportivei va avea loc pe 28 mai în ziua în care începe Roland Garros. Între timp, apar noi detalii despre cum ar fi ajuns Simona Halep în aceasta situaţie.

În cursul zilei de astăzi, Gabriela Andreiașu, directoarea Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD) şi singura româncă care are un rol important în acest caz a făcut public faptul că suplimentele nutritive folosite de Simona Halep au fost contaminate cu Roxadustat.

„Dacă, anterior, în procesul de fabricare s-au produs, în mod legal, anumiți steroizi anabolici androgeni folosiți pentru tratarea anumitor afecțiuni iar coloanele, aparatura utilizate la producerea substanțelor respective, considerate de noi (n.r. Agenția Mondială Anti-Doping, WADA, respectiv Agenția Națională Anti-Doping, ANAD) interzise, nu au fost curățate, igienizate corect, aparatura poate contamina produsul următor (n.r. suplimentul nutritiv).

Nu am întâlnit, pe piața mondială, companii de suplimente care să aibă astfel de certificate și să spună 'Da, toate suplimentele mele sunt perfect curate!'.

Certificatele anti-doping ar fi obligatorii pentru a asigura un sportiv că suplimentul pe care-l folosește este perfect curat.

În momentul în care avem o astfel de substanță nespecifică cum este Roxadustat într-o probă biologică se consideră că substanța respectivă a fost luată cu intenție.

Citeşte şi: Simona Halep, despre cum i-a ajuns substanţa interzisă în corp: "Nu am consumat niciodată, în mod conştient"

Premisa este că a luat cu intenție, nu spun că asta a făcut Simona Halep dar, așa cum zice litera legii, utilizarea ei este conștientă”, a declarat, miercuri, Gabriela Andreiașu în cadrul unui interviu acordat pentru ProSport

×
Subiecte în articol: Simona Halep
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close