Antena 3 CNN Actualitate Dispozitivul care promite să reducă facturile la curent ale românilor | Cum profită escrocii de criza energetică din România

Dispozitivul care promite să reducă facturile la curent ale românilor | Cum profită escrocii de criza energetică din România

O nouă înșelătorie face furori pe internet, iar victime cad românii care nu mai fac faţă traiului de zi cu zi din cauza facturilor la energia electrică.

Dispozitivul care promite să reducă facturile la curent ale românilor | Cum profită escrocii de criza energetică din România
Sursa foto: Colaj Antena 3 CNN & Pexels
de Claudia Popovici    |    06 Noi 2022   •   20:00

Iată ce promisiuni vând escrocii pe site-uri care promit un dispozitiv minune pentru reducerea semnificativă a consumului de curent.

Vorbim de un site fantomă care își schimbă locul periodic pentru a i se pierde urma şi care vinde un ”dispozitiv minune” ce promite să reducă consumul de curent.

Şi pentru ca oferta să fie de nerefuzat, escrocii au aplicat şi reduceri generoase, dar şi o informație potrivit căreia autorităţile din România ar fi interzis comercializarea acestui produs care ar putea ajuta românii îngenuncheați de povara facturilor.

Site-ul vine şi cu o secțiune de comentarii de la conturi false prin care se "laudă" beneficiile produsului, dar şi părerea unui expert care, de fapt, nu există în realitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

La o analiză amănunțită, jurnaliştii de la Spynews au descoperit că site-ul dubios prin intermediul căruia este comercializat dispozitivul buclucaș este înregistrat în SUA, iar periodic își schimbă IP-ul, pentru a nu putea fi localizat de autorități.

Deocamdată, nu se cunoaște numărul victimelor, iar întrucât autoritățile din România nu blochează accesul la site-ul fantomă, escrocii continuă să vândă „produsul minune” celor care caută cu disperare o soluţie pentru a face faţă facturilor. 

Cum ne protejăm de înșelătoriile online

  • Polițiștii îi sfătuiesc pe români să nu acceseze astfel de linkuri suspecte și să se informeze direct de pe site-urile companiilor. Oamenii trebuie să fie atenți când vine vorba despre oferte prea bune pentru a fi adevărate.
  • Verificați site-ul companiei şi ofertele de muncă și nu accesați niciun link care pare suspect. Atenție si la cum este scris textul.
  • Fii atent la corectitudinea textului în limba română, pentru că atacatorii se folosesc de instrumente de traducere automată.

Ponturi pentru economisirea energiei electrice. "Aşa consumi de până la 5 ori mai puțin curent"

1. Evită risipa de energie
- Poți reduce consumul lunar cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosești.
- Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de economisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by.

2. Iluminează smart

- Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.

- Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.

- Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere.

3. Redu consumul electrocasnicelor
- Poți evita consumul inutil de energie electrică și apă, utilizând mașina de spălat doar atunci când este plină. În acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă pe an.

- Pentru ca frigiderul tău să fie eficient energetic, evită să îl amplasezi lângă cuptor sau calorifer. Setează frigiderul la o temperatură între 1 – 4 °C, iar congelatorul la -18°C.

- Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%", potrivit engie.ro.

5 înşelătorii pe Facebook de care ar trebui să te fereşti | Duşmanul ascuns pe reţelele sociale

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close