Antena 3 CNN Actualitate 5 înşelătorii pe Facebook de care ar trebui să te fereşti | Duşmanul ascuns pe reţelele sociale

5 înşelătorii pe Facebook de care ar trebui să te fereşti | Duşmanul ascuns pe reţelele sociale

Rețelele sociale au devenit un mediu propice pentru escrocii care folosesc mai multe tipuri de înșelătorii pentru a ne accesa datele personale sau bancare. Iată cum să ne protejăm de aceste atacuri.

5 înşelătorii pe Facebook de care ar trebui să te fereşti | Duşmanul ascuns pe reţelele sociale
Sursa foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    09 Iun 2022   •   18:23

Facebook poate fi un loc plin de oportunități de a învăța lucruri noi, de a împărtăși momentele speciale din viața ta și de a te reconecta cu vechii prieteni.

În timp ce Facebook este un site ușor pentru partajare, aprecieri și comentarii, este, de asemenea, unul dintre cele mai comune locuri pentru escrocherii și fraude pe internet.

Din păcate, în timp ce îți împărtășești viața cu prietenii și familia, s-ar putea să partajezi neintenționat informații private cu cei care doresc să-ți facă rău.

Vestea bună este că există modalități de a ne proteja împotriva înșelătoriilor nefaste și uneori destul de credibile.

Iată 5 înșelătorii pe Facebook de care ar trebui să te ferești. 

1. Campanii cu premii în bani de la branduri cunoscute

Schema este simplă, ți se spune că ai câștigat un premiu consistent în bani acordat de un brand cunoscut. Tot ce se cere este să răspunzi la o întrebare simplă şi accesezi un link. 

Odată ce accesezi link-ul, sunt mai multe variante. Fie instalezi un virus în telefon şi astfel dai acces unor infractori cibernetici la datele tale personale, inclusiv date bancare. 

Fie intri într-o conversație pe Whatsapp sau Telegram cu anumiți indivizi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Apoi schema se mută pe Whatsapp, acolo unde sunt cerute datele de pe cardul bancar, pentru a se transfera banii "câștigați".

Cum ne protejăm: Polițiștii îi sfătuiesc pe români să nu acceseze astfel de linkuri suspecte și să se informeze direct de pe site-urile companiilor. Oamenii trebuie să fie atenți când vine vorba despre oferte prea bune pentru a fi adevărate.

2. Oferte de muncă de acasă
Inspirați de perioada pandemiei când majoritatea dintre noi s-au reorientat spre locuri de muncă de acasă escrocii s-au adaptat şi au creat oferte  tentante.

Astfel ei colectează date vitale de la utilizatori (incluzând uneori extrase de cont bancar) pe care apoi le revând altor companii.

În alte situaţii înșelătoria preia rolul unei scheme asemănătoare piramidei în care utilizatorul trebuie mai întâi să trimită bani sau să cumpere produse pentru a-și atinge „culmile succesului".

Cum ne protejăm: Verificați site-ul companiei şi ofertele de muncă și nu accesați niciun link care pare suspect. Atenție si la cum este scris textul.

3. Anunțuri cu premii în produse fără extragere, fără concurs, fără detalii

Hackerii se folosesc de astfel de înșelătorii pentru a avea acces la datele tale personale, așa că verifică orice astfel de campanie la care te gândești să participi.

Mai exact, se transmit mesaje sau anunțuri pe pagini ce oferă un smartphone sau o tabletă gratis - fără extragere, fără concurs, fără detalii. Dacă tot ce se cere este înregistrarea pe un site, există șanse mari să fie o înșelătorie.

Cum ne protejăm: Fii atent la corectitudinea textului în limba română, pentru că atacatorii se folosesc de instrumente de traducere automată.

4. Anunț de participare la sondaje sau completarea chestionarelor

Unele chestionare Facebook vor cere acces la profilul tău, iar altele vor merge chiar un pas mai departe, punând anumite întrebări în testul/ sondajul în sine, spune Adam Levin, fondatorul companiei globale de protecție a identității și servicii de risc de date CyberScout și autorul cărții "Swiped".

„Ei au doar scopul de a culege informații pentru că ar putea fi răspunsurile la întrebările de securitate ale contului”, spune el.

Cum ne protejăm: Participați la sondaje / chestionare doar pe site-urile oficiale pe care le cunoașteți și în care aveți încredere. 

5. Solicitări de ajutor de la prietenii din lista sau cereri noi de prietenie de la cunoscuți

Hackerii pot găsi parola unei persoane și pot pătrunde în contul său, apoi le pot trimite mesaje prietenilor din lista de Facebook. Persoana ar putea pretinde că are probleme serioase, că și-a pierdut portofelul sau actele și să vă ceară să trimiteți bani sau să o ajutați accesând un link.

S-ar putea să sune destul de evident acum că este o înșelătorie, dar aceste mesaje pot crea emoții puternice mai ales dacă persoana este rudă sau cunoștință apropiată.

Cum ne protejăm: Luați legătura cu persoana respectiva prin telefon sau alte căi de comunicare şi verificați informația.

Înainte să acceptați noua cerere de prietenie, verificați întâi cu prietenul real dacă și-a schimbat contul. 

Ţeapa de pe OLX care te lasă fără bani. Cum te păcălesc escrocii să le dai datele de pe card, fără să-ţi dai seama

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei metode folosite de escroci pe site-urile de vânzări second-hand. Platforma OLX este una din preferatele escrocilor când vine vorba de înşelătorii on-line şi asta pentru că îşi găsesc rapid victime printre miile de utilizatori zilnici ai site-ului.

Una din metodele folosite de escroci presupune contactarea unui utilizator care are la vânzare un obiect, să spunem o bicicletă pentru copii. Escrocul se declară interesat de bicicletă, mai negociază la preţ şi, în cele din urmă, cade la o înţelegere cu proprietarul.

Apoi, îi spune proprietarului că a efectuat plata. Îi trimite şi un link fals, care seamănă foarte bine cu site-ul OLX, chiar o copie unu la unu cu platforma de vânzări. Mai departe, escrocul îi cere proprietarului să-i trimită datele de pe card, ca să-i intre banii în cont. 

Proprietarul bicicletei, crezând că nu are ce să se întâmple, îi dă datele de pe card, inclusiv codul CVV/CVC de pe spatele cardului, cel folosit pentru aprobarea tranzacţiilor bancare. În secunda în care au fost trimise aceste date, escrocul le foloseşte pentru a scoate banii de pe card.

ATENŢIE! În momentul în care faceţi tranzacţii on-line cu persoane necunoscute, nu trimiteţi niciodată datele de pe card. Puteţi trimite datele contului bancar, pentru a vă fi viraţi banii, însă nu datele de pe card, altfel riscaţi să rămâneţi fără bani.

Ţeapa de pe OLX, cum ne ferim de ea

După ce intră în posesia datelor cardului, escrocul vă va spune că veţi fi contactat de curier, care va veni în ziua următoare pentru a lua bicicleta. În tot acest timp, el vă va goli contul bancar. 

Când vă veţi da seama de păcăleală, va fi prea târziu, pentru că hoţii se folosesc de conturi din străinătate, iar banii nu mai pot fi recuperaţi. Nici o plângere făcută la poliţiei nu vă va ajuta prea mult.

Metoda se numeşte "phisihng", un termen din engleză derivat din "fishing" - "a pescui", adică escorcii stau la pescuit şi aruncă momeala până "muşcă". Reprezentanţii OLX au mai multe sfaturi pentru clienţii lor.

Reacţia OLX la tentativele de fraudă

“Avem de-a face cu o tentativă de phishing prin care vânzătorii sunt abordați de către presupușii cumpărători pe alte canale decât mesageria oficiala OLX (SMS sau Whatsapp).

De acolo, vânzătorii sunt directionați către o pagină falsă, unde li se cer datele cardului. Toate acestea într-un limbaj incorect, cu multe greșeli de exprimare. Îi sfătuim pe utilizatori să fie foarte atenți unde își lasă datele bancare și să păstreze mereu conversația pe chatul nostru, astfel încât să-i putem ajuta în caz de fraudă”spun reprezentanţii OLX, prin intermediul unui comunicat trimis Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: reţele sociale inselatorii Facebook
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close