Antena 3 CNN Economic Ponturi pentru economisirea energiei electrice. "Aşa consumi de până la 5 ori mai puțin curent"

Ponturi pentru economisirea energiei electrice. "Aşa consumi de până la 5 ori mai puțin curent"

Frigiderul trebuie aşezat în anumite locuri în bucătărie, electrocasnicele trebuie scoase din priză când nu sunt folosite, iar becurile clasice trebuie înlocuite cu cele LED.

Ponturi pentru economisirea energiei electrice. "Aşa consumi de până la 5 ori mai puțin curent"
Sursa foto: pexels.com/Phenyo Deluxe
de Georgiana Adam    |    16 Oct 2022   •   15:00

Acestea sunt numai câteva dintre sfaturile date de specialiştii în energie, în această perioadă în care mulţi români primesc facturi imense, multe dintre ele pe perioade de luni de zile.

Sfaturi pentru economisirea energiei electrice

"1. Evită risipa de energie

- Poți reduce consumul lunar cu până la 10% dacă scoți din priză încărcătoarele și electrocasnicele atunci când nu le folosești.

- Optimizează consumul de energie electrică folosind modul de economisire al aparatelor electrice și evitând utilizarea modului stand-by.

2. Iluminează smart

- Poți înlocui becurile clasice cu cele de tip LED, care consumă de până la 5 ori mai puțin.

- Adaptează gradul de iluminare la nevoile tale și economisești energie. Atunci când nu poți beneficia de lumina naturală, optează pentru iluminarea camerei cu ajutorului unui variator electric. El te ajută să reglezi intensitatea luminii și să reduci consumul de energie. Până la 30% din consumul total de energie este utilizat pentru iluminarea locuinței.

- Corpurile de iluminat cu senzori de mișcare sunt, de asemenea, o modalitate prin care poți economisi energie atunci când nu te afli în încăpere.

3. Redu consumul electrocasnicelor

- Poți evita consumul inutil de energie electrică și apă, utilizând mașina de spălat doar atunci când este plină. În acest mod, o familie poate economisi până la 11.000 litri de apă pe an.

- Pentru ca frigiderul tău să fie eficient energetic, evită să îl amplasezi lângă cuptor sau calorifer. Setează frigiderul la o temperatură între 1 – 4 °C, iar congelatorul la -18°C.

- Atunci când schimbi electrocasnicele, optează pentru un aparat din clasa energetică A. Trecând de la o clasă energetică inferioară la una superioară, consumul de energie poate fi diminuat cu până la 20%", potrivit engie.ro.

Cele două electrocasnice care "fură" cel mai mult curent. "Pot consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică"

Sunt câteva aparate electrocasnice, cele mai utilizate, pe care oricine le are în casă şi care consumă foarte mult curent electric, în funcţie de tipul lor.

Experţii în energie spun că este vorba despre frigider şi maşina de spălat, pe care cu toţii le folosim, însă doar cele vechi consumă o cantitate foarte mare de energie, potrivit observatornews.ro.

Frigiderele sau maşinile de spălat mai vechi de 10 ani sunt cei mai mari consumatori, parcă în ciuda eforturilor de economisire.

Asociaţia de Reciclare: Electrocasnicele vechi pot consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică decât cele noi

Acelaşi produs din clasa A consumă lunar cu circa 15 de kwh mai puţini, deci consumul ar fi aproape dublu la un aparat electrocasnic vechi.

"Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs similar cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un consum de 300 de kwh pe an. 

Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse", spune şi Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare.

ANRE: "Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică" | Sfatul oficialilor pentru cei care nu au bani să le plătească

Urmează facturi la energia electrică pe cinci luni de zile, a atras atenţia Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la conferinţa Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

O parte dintre români, în special cei care au avut un consum mare, vor primi factura la energie pe cinci luni, după ce un mare furnizor nu a emis note de plată în ultima perioadă, a spus Zoltan Nagy-Bege.

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh.

Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent electric, dublu faţă de aerul condiţionat

Există un aparat din casă care produce un consum foarte mare de energie electrică şi despre care nu se ştie acest lucru.

Mulţi cred că ar fi vorba despre aparatul de aer condiţionat, despre care se ştie că face un consum mare, însă specialiştii în energie vorbesc despre un alt aparat.

Sunt puțin cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii. Consumă nu mai puţin de 120 de kilowați lunar.

Cum să te încadrezi în cei 255 de kilowaţi la energie electrică. Informaţii importante pentru scăderea facturilor

Nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică, prag unde se află plafonul impus de Guvern, ca să beneficiezi de reducere.

Cum putem să ne încadrăm în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă, ne-a învăţat Andrei Orban, specialist în energie.

Toată lumea are un frigider, iar acest aparat consuma circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. Sunt puțin cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii: 120 de kilowați lunar.

Cel mai ieftin kilowatt costă 0,68 lei. Cine sunt românii care beneficiază de acest tarif şi plătesc facturi mai mici la electricitate

Se schimbă modul de calcul pentru facturile la electricitate. Ordonanţa de Urgenţă va fi modificată în Senat, astfel încât compensarea să se facă la consumul curent de electricitate, şi nu la media pe anul 2021.

Cel mai mic preţ pe care îl vor plăti românii pentru un kWh este de 68 de bani, dacă îndeplinesc anumite condiţii. 

Preţul pe care îl vor plăti românii la energie electrică

- maximum 0,68 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienţilor care consumă între 0-100 KWh inclusiv

- maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților care consumă între 100,01-300 kWh.

Coaliţia de guvernare a dat undă verde pentru modificarea OUG pentru plafonarea facturilor la energie.

Cât ne va costa factura pentru energia electrică la un apartament/garsonieră. Avem calculele

Antena 3 a prezentat câteva calcule pentru a vedea cât ne va costa la iarnă factura la energie electrică pentru o garsonieră sau un apartament, în funcţie de consum.

Coaliţia de guvernare a căzut de acord luni să schimbe modul defectuos de calcul al facturilor la energia electrică, mod în urma căruia mulţi români s-au trezit cu facturi uriaşe.

Astfel, coaliţia a decis că se va trece la calculul kWh pentru anul în curs, nu pentru anul anterior, şi nici nu se va mai face media celor trei ani.

Scenariile arată că pentru o garsonieră se poate plăti 60-1250 de lei lunar, în timp ce pentru un apartament cu două camere, factura la curent poate ajunge la 144-1700 de lei, în funcţie de consum.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close