x close

DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi. Fostul ministru al Transporturilor: este o manevră politică a lui Băsescu

de M.Z.    |    19 Aug 2013   •   23:48
DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi. Fostul ministru al Transporturilor: este o manevră politică a lui Băsescu Foto: Agerpres

Şeful DNA a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.


Update 23.13 - Care sunt propunerile PNL pentru Ministerul Transporturilor

Update 21.59
- Crin Antonescu: Începem consultările în PNL pentru o altă nominalizare la Transporturi. Dezavuez campania publică de compromitere politică a lui Ovidiu Silaghi

Update 21.27 - Referatul procurorilor: Întâlnirea Silaghi-Iordache a avut loc în mai 2012

Update 21.15 - Cine este martorul important în cazul Silaghi care apare în referatul procurorilor şi ce declară acesta

Update 20.33
- Ovidiu Silaghi: Sunt nevinovat. Este o manevră politică a lui Traian Băsescu

Update 20.13
- Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, potrivit unui comunicat de luni al instituţiei.


Update 19.11
- Cererea de începere a urmăririi penale împotriva liberalului Ovidiu Silaghi este o "lovitură" pentru PNL, a apreciat Daniel Chiţoiu.

Update 18.24 - Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Update 17.35
- Cum critica Băsescu performanţa lui Silaghi la Transporturi - 22.07.2013

Ce v-am spus despre Silaghi este ce am considerat că trebuie comunicat: lipsă de încredere, imagine destul de slabă, punerea unui nou ministru în faţa unui proces despre care nu ştie nimic. Ce să facă liderii USL să mă convingă (n.r.: referitor la numirea lui Ovidiu Silaghi)? L-am văzut în mandatul pe care l-a exercitat deja, ştiu controversele legate de numele său, ştiu că avem un MCV în decembrie şi ştiu că, în mijlocul unui proces încheiat, arunci un ministru care să îşi asume răspunderea politică pentru acest proces de privatizare. Mi se pare incorect. Şi dacă era o nominalizare în care să am mare încredere, tot aş fi fost ezitant. Voi lua o decizie definitivă cu privire la domnul Silaghi pe 23 august (...) Voi lua o decizie vineri, 23 august, dacă resping sau, cu toate argumentele pe care le-am adus, dacă accept.

Dar până atunci, ar fi timpul să se semneze sau să se respingă semnarea contractului de privatizare. Nu aş vrea să îl văd pe Silaghi, chiar aşa cum e, că devine ţapul ispăşitor al unei operaţiuni de privatizare eventual de tip Oltchim.Update 17.28 - PNL va face o nouă nominalizare la Transporturi luni, la o şedinţă a biroului politic, unde se va decide pe cine propune pentru acest portofoliu.

Update 17.06 - Premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu vor susţine, la ora 18, la sediul USL, o conferinţă de presă, al cărui subiect principal pare că va fi Ovidiu Silaghi.

Update 16.53
- Ivan, despre solicitarea DNA în cazul Silaghi: O "coincidenţă" privind o persoană care nu-i place lui Băsescu
_______________________________________________

Ştire iniţială 16.35

DNA a cerut luni procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

"În conformitate cu prevederile (...) Curţii Constituţionale, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi, a solicitat procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Silaghi Ovidiu Ioan, pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată, fapte despre care există indicii şi date că ar fi fost săvârşite în perioada în care acesta avea calitatea de ministru al Transporturilor", se arată într-un comunicat de presă al DNA, potrivit Mediafax.

Conform procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii au precizat că din actele premergătoare efectuate în cauză au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea faptelor cu care a fost sesizat organul judiciar, iar pentru stabilirea corectă şi completă a situaţiei de fapt se impune efectuarea unor acte de urmărire penală. 


Pe 16 iulie, liberalul Ovidiu Silaghi a fost nominalizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Ulterior, pe 13 august, premierul Ponta declara că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, ca, dacă preşedintele Băsescu respinge nominalizarea lui Ovidiu Silaghi ca ministru al Transporturilor, să fie înaintată imediat o altă propunere, opinând că probabil îi face un "dosar" celui nominalizat.

Întrebat dacă ştie că preşedintele Băsescu ar deţine anumite informaţii cu privire la Silaghi, Ponta a replicat: "Probabil că îi face vreun dosar domnului Silaghi".

Întrebat dacă ştie că Ovidiu Silaghi ar fi primit o citaţie la DNA, Ponta a spus că nu are cunoştinţă de acest lucru, dar că, dacă s-a întâmplat acest lucru, probabil Silaghi va fi chemat la parchet înainte de 23 august.

Surse judiciare au declarat că Silaghi ar fi trebuit să fie citat în 21 august să se prezinte la DNA.

În prezent, premierul Ponta este ministru interimar al Transporturilor, iar secretarul de stat Cristian Ghibu coordonează activitatea instituţiei.


Pe 23 iulie, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, că va lua în 23 august o decizie privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor. Potrivit preşedintelui, mandatul interimar la Transporturi expiră la 25 august, dar această dată pică duminică. El a subliniat că, în consecinţă, va lua pe 23 august o decizie legată de Silaghi.

Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Anchetatorii au arătat că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA "a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar".

Astfel, banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi de Nelu Iordache pentru achitarea unor datorii în valoare de 9.724.780 de lei ale societăţilor în care acesta era direct interesat, "între care o companie de transport aerian (Blue Air, n.r.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă".Parteneri
Parteneri
sati