Antena 3 CNN Actualitate Doi şi un sfert pică testul imobiliar: Puiu Popoviciu şi fostul rector de la Agronomie, reţinuţi de DNA

Doi şi un sfert pică testul imobiliar: Puiu Popoviciu şi fostul rector de la Agronomie, reţinuţi de DNA

Doi şi un sfert pică testul imobiliar: Puiu Popoviciu şi fostul rector de la Agronomie, reţinuţi de DNA
Sursa foto: DNA
25 Mar 2009   •   10:23

Prima mare acţiune a procurorilor DNA a început marţi seara cu un adevărat cutremur la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) - celebra unitate Doi şi un sfert. Proaspătul şef al instituţiei, Cornel Şerban, şi şeful Diviziei de Operaţiuni, Petre Pitcovici, au fost reţinuţi de DNA, având mandate de reţinere pentru 24 de ore. Surpriză însă, alături de aceştia au mai fost reţinuţi şi celebrul investitor imobiliar Puiu Popoviciu, alături de fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, Alecu Ion Nicolae.

Un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a confirmat reţinerea lui Şerban Ilie Cornel, Pitcovici Petru, Alecu Ioan Nicolae, precum şi a lui Popoviciu Gabriel Aurel.

Citiţi aici comunicatul remis de Direcţia Naţională Anticorupţie(pdf)

Numele ultimilor doi se leagă de Proiectul imobiliar Băneasa, din nordul Bucureştiului. Popoviciu este acuzat cr fi luat în anul 2000 un teren de 230 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină veterinară, terenul fiind subevaluat la 82.000 de euro.

În urma acestor noi operaţiuni, Ministrul Administraţiei şi Internelor dă semne tot mai clare că va desfiinţa Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, celebra Doi si un sfert şi că va restructura "din temelii" Direcţia Generală Anticorupţie.



Doi şi un sfert se clatină

Şeful DGIPI Cornel Şerban şi şeful DGA Petre Pitcovici au fost audiaţi de procurorii anticorupţie, pentru infracţiuni conexe unor fapte de corupţie - comise în 2008.

În acelaşi dosar, au fost reţinuţi şi omul de afaceri Puiu Popoviciu, patronul complexului Băneasa Shopping City şi fostul rector al Universităţii de Agronomie, Ioan Alecu. Între ultimii doi există o veche relaţie de afaceri, în domeniul imobiliar.

Şeful Direcţiei generale Informaţii şi Protecţie Internă Cornel Ilie Şerban, Petre Pitcovici, şeful Serviciului Operaţiuni din cadrul DGA, omul de afaceri Puiu Popoviciu şi fostul rector al Universităţii de Agronomie, Nicolae Alecu au fost reţinuţi preventiv pentru 24 de ore. Cei trei sunt cercetaţi pentru mai multe fapte conexe infracţiunii de corupţie, într-un dosar din 2008.

Avocaţii neagă acuzaţiile

În total, şase persoane au fost audiate, marţi noapte, la DNA. Ofiţerii anticorupţie au luat declaraţii de la omul de afaceri Popoviciu, de la şeful DGIPI, şeful Direcţiei Operaţii a DGIPI şi rectorul de la Agronomie. Ceilalţi doi audiaţi sunt un apropiat al lui Popoviciu, pe nume Ciocoiu, precum şi şoferul noului şef al DGIPI, poliţistul Găman, scrie Jurnalul Naţional în ediţia de miercuri.

Puiu Popoviciu şi rectorul Nicolae Alecu sunt cercetaţi, de peste un an, într-un dosar penal referitor la transferarea unui teren al Academiei de Ştiinţe Agricole către Popoviciu, în scopul ridicării unei construcţii.

Procurorul care ancheta acest transfer a sesizat în cele din urmă DNA, declarând că Ilie Şerban şi Petru Pitcovici au făcut presiuni asupra sa. Scopul era acela de a închide dosarul cu rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale.

Puiu Popoviciu, implicat în mai multe afaceri importante

Gabriel "Puiu" Popoviciu este căsătorit cu una dintre fiicele lui Ion Dincă. Andrei Bădin scrie pe blogul său că acesta controlează, împreună cu Radu Dimofte, mai multe afaceri importante, printre care companii preluate de la stat, A.S.D Mioriţa, Comaliment, Herăstrău sau Practic. Cei doi deţin franciza Pizza Hut şi KFC, precum şi importatorul JVC România.

Gabriel Popoviciu este acţionarul principal al companiei care controlează hotelul Howard Johnson şi restaurantul Casa Doina. Popoviciu este acţionar la Băneasa Investments şi deţine printre altele celebrul mall din Băneasa, cel care acum face obiectul dosarului de la DNA.

Magnatul imobiliar este asociat şi cu Michael Peter Lloyd, care deţine actiuni la Băneasa Business&Technology Park SRL, firmă pe care o şi administrează. totodată, a fost implicat şi în scandalul privatizării cazinoului Sinaia, mai scrie Andrei Bădin pe blogul său.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Puiu Popoviciu
Parteneri
Ninge în toiul lunii mai, pe Transalpina. Avertisment pentru șoferi
x close