Antena 3 CNN Actualitate Dosarele lui Bercea Mondial, verificate de Inspecţia Judiciară a CSM. Doar 2 dosare din 28 au fost trimise în judecată

Dosarele lui Bercea Mondial, verificate de Inspecţia Judiciară a CSM. Doar 2 dosare din 28 au fost trimise în judecată

Dosarele lui Bercea Mondial, verificate de Inspecţia Judiciară a CSM. Doar 2 dosare din 28 au fost trimise în judecată
17 Iul 2014   •   12:50

Secţia pentru procurori a CSM analizează cele aproximativ 30 de dosare în care a fost implicat Bercea Mondial de-a lungul timpului şi în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

Astfel, din 28 de dosare, doar 2 au fost trimise în judecată.

Potrivit procurorului Gheorghe Muscalu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cele două dosare au fost deschise la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. În celelalte 26 de dosare s-a dispus fie neînceperea urmăririi penale (NUP), fie s-au aplicat sancţiuni administrative.

Muscalu a anunţat că vor fi verificate cauzele înregistrate şi soluţionate din 2006 la Parchetul Tribunalului Olt, cauze care privesc infracţiuni de corupţie, de dare de mită şi înşelăciuni.

"Verificăm procedural dacă procurorii au respectat dispoziţiile. Inspecţia judiciară va putea să constate dacă au fost respectate normele de procedură şi au fost administrate probele necesare, precum şi dacă procurorii au supravegheat corect activitatea organelor de urmărire penală. Este greu ca aceste constatări să atragă răspunderea disciplinară. Redeschiderea nu este la îndemâna CSM”, a afirmat vicepreşedintele CSM.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut în 9 iulie, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat o sută de soluţii de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.
   
"Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. O sută de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas", a spus Horaţius Dumbravă, în contextul în care în CSM se discuta raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial la adresa preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.
   
Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011, iat fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de cinci ani şi trei luni de închisoare, pentru tentativă de complicitate la omor. În acelaşi dosar, soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

×
Subiecte în articol: Bercea Mondial CSM
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close