Antena 3 CNN Actualitate Duminică se împlinesc 19 ani de la izbucnirea Revoluţiei în Capitală

Duminică se împlinesc 19 ani de la izbucnirea Revoluţiei în Capitală

Duminică se împlinesc 19 ani de la izbucnirea Revoluţiei în Capitală
21 Dec 2008   •   09:13

În urmă cu 19 ani revoluţia ajungea în Bucureşti. Pe 21 decembrie 1989, începea ultimul act al căderii regimului comunist. A fost şi ziua în care s-au înregistrat primii morţi în Capitală. Eroii revoluţiei sunt comemoraţi duminică în toată ţara, iar la Cimitirul eroilor din Capitală au loc depuneri de coroane. Acolo se află reprezentanţi ai MapN, foşti revoluţionari, rude ale celor care au murit în 1989 şi personolităţi politice, printre care Ion Iliescu şi EmilConstantinescu.
Mitingul din capitală, din dimineaţa zilei de 21 decembrie, fusese organizat iniţial la ordinele lui Ceauşescu, în semn de răspuns la tulburările de la Timişoara. De la o manifestaţie de lăudare a partidului şi a conducătorului iubit, aceasta s-a transformat într-un protest deschis faţă de regimul comunist.
Mitingul a început cu vechile sloganuri de proslăvire a regimului, dar discursul a fost întrerupt brusc de murmurul mulţimii.
Încercarea lui Ceauşescu de a-i linişti pe bucureşteni nu a avut succes. Mulţimea s-a împrăştiat curînd, dar unii manifestanţi au schimbat sloganurile ceauşiste pe strigăte şi scandări împotriva Ceauşeştilor.
Puţin după ora prânzului, muncitorii marilor platforme industriale au părăsit lucrul şi s-au alăturat demonstranţilor. Autorităţile au răspuns prin dislocarea unei unităţi de blindate în centrul oraşului pentru protejarea Comitetului central şi prin constituirea unui Comandament militar unic, în fruntea căruia a fost numit generalul Vasile Milea. Protestatarii au construit baricade în centrul oraşului, iar spre seară Ceauşescu a cerut armatei deschiderea focului asupra manifestanţilor.
Încercarea de lichidare a acţiunilor de protest din Capitală a venit odată cu lăsarea serii şi tot atunci, au apărut şi primii morţi din Bucureşti. Tîrziu în noapte, protestele s-au calmat, dar aveau să izbucnească şi mai puternic a doua zi pe 22, de data aceasta fără ca cineva să le mai poată opri.

Antena 3

×
Subiecte în articol: revolutie Capitală nicolae ceausescu
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close