Antena 3 CNN Actualitate Educație ANTENA3.RO LIVE. Ioana Grindean, despre educația copiilor și despre metodele de învățământ din România

ANTENA3.RO LIVE. Ioana Grindean, despre educația copiilor și despre metodele de învățământ din România

ANTENA3.RO LIVE. Ioana Grindean, despre educația copiilor și despre metodele de învățământ din România
22 Noi 2018   •   15:00

Pentru că tot a fost Ziua drepturilor copiilorMaria Coman a vorbit, joi, la Antena3.ro LIVE, despre educație și despre șansele pe care noi le dăm copiilor noștri.

De ce investim si cum sa investim corect in educatia copiilor nostri, ce inseamna educatia timpurie. Despre scoli si despre gradinite, despre metode de invatamant si cum le alegem pe cele mai bune. Ioana Grindean, cea care de ani de zile se chinuie sa mute muntii in acest domeniu'', spune Maria Coman.

Educatia este intr-un impas. Trebuie sa punem in practica o strategie. Trebuie sa aducem scoala la copii, nu copiii la scoala. Avem cei mai valorosi copii pe care aceasta societate i-a avut vreodata. Se nasc mai putin de 200.000 de copii. In anul scolar trecut in clasa pregatitoare ar fi trebuit sa fie inscrisi 200.000. Au fost inscrisi 140.000. Parintele cand merge sa caute o scoala, cauta ca invatatoarea sa fie buna. In mod instinctiv cautam competitia, cautam recunoasterea. Din pacate, ca societate ne pasa prea putin de copii. Parintii uita sa asculte nevoile copiilor. Trebuie sa ii ascultam ca pe niste fiinte umane de cand se nasc, nu de la trei ani.

Ce inseamna educatia timpurie?

Inseamna anamblul care se intampla in viata individului de la 0 la 7 ani. Trebuie sa se intample intr-un concept unitar. La inceput se formeaza structura lui neuronala. Primele 1000 de zile sunt cele mai importante. Invata sa respire, sa manance, sa mearga. Sunt o multime de studii care arata cat de importante sunt cele 1000 de zile. Este un continuu proces de invatare. Totul se intampla ca formarea lui ca individ. Unii copii nu sunt apti fizic. Fie sunt supraponderali, etc. Americanii au inteles ca ceva e gresit in nutritia copilului mic.

Am citit cati bani investeste statul in tratarea hepatitei si totusi in scoli si gradinite nu este hartie igienica, sapun, ba chiar in unele nu este apa. Trecem peste faptul ca unii copii mananca doar cornul si laptele de la scoala.

Copiii devin adulti responsabili daca de mici sunt invatati din timp. Daca facem aceste lucruri mai devreme, atunci el ca adult se va integra mai usor in societate.

Noi o sa derulam o campanie in scoli in care vom duce niste semnite in ghivece si ii vom ajuta pe copii sa deprinda cultivatul legumelor, sa vada cat de importante sunt plantele si cum sa le respecte. Definitia educatiei este lipsa de respect. Ma refer la societate. Copiii de azi nu respecta natura.

Zona de legislatie pentru educatia timpurie. Statul trebuie sa plateasca cresa. Cresele sunt parte a asistentei sociale. Copiii pana la 2 ani stateau acasa cu mamele. Aceasta modificare muta cresele in sistemul de educatie. Inseamna ca se va face educatie in crese. Educatia inseamna stimulare. Muzica, sunete, etc. Gradinitele si cresele trebuie sa faca asta, sa ii ajute. De ce copiii raman nevaccinati? Pentru ca nu ii pasa nimanui. Ele trebuie sa fie in centrul comunitatii. Va intra in vigoare de la anul viitor. Meseria de dascal nu e dezirabila in Romania. Ce poate fi mai frumos decat sa inveti un copil sa devina independent? Sa mearga singur, sa deschida usa, etc.

O alta modificare legislativa este obligativitatea gradinitei. Excesele sunt excese si victime colaterale vor fi intotdeauna. Trebuie sa intelgem ca cel mai important membru al unei societati este copilul. Scoala trebuie sa fie pentru toti copiii. Ca societate trebuie sa ne intrebam ce vrem de fapt. Vrem sa cream un mediul legal cat mai potrivit, incat toata lumea sa se implice cumva.

Propunem statului sa ofere credit fiscal angajatorilor. Din taxele pe care le au de platit sa poata sa plateasca pentru cheltuiala educatiei timpurie. In loc sa iei banii statului, te intorci la munca si primesti mai mult. In timpul asta, copilul invata lucruri intr-o asistenta corecta. Cel putin 42.000 de oameni se vor intoarce astfel la munca.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close