Antena 3 CNN Actualitate Educație ANTENA3.RO LIVE. Totul despre școala românească, sistemele de educație alternative și despre homeschooling, cu Mihaela Stafiescu

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre școala românească, sistemele de educație alternative și despre homeschooling, cu Mihaela Stafiescu

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre școala românească, sistemele de educație alternative și despre homeschooling, cu Mihaela Stafiescu
25 Oct 2018   •   15:30

Școala românească, așa cum e ea acum, pare să aibă din ce în ce mai puțină legătură cu lumea reală. Matematică, multă matematică, concursuri, performanță, reguli stricte, creativitate puțină și cam pe acolo.

Maria Coman va vorbi la Antena3.ro LIVE despre sisteme de educație alternative, despre homeschooling și despre ce să facem în legătură cu educația copiilor noștri, cu Mihaela Stafiescu, directorul școlii Step by Step.

Sunt aproximativ 600 de clase in invatamantul public primar si este o reteta de succes care functioneaza bine. Prezenta a doua cadre didactice alaturi de copii. Sunt parteneri in invatare alaturi de copii. Cauta impreuna cu copiii raspunsuri. Se pune accentul pe partea de comunicare. Parintii sunt partenerii scolii si ai profesorilor. Copiii isi pot dezvolta niste abilitati care apoi le sunt de folos in scoala gimnaziala.

Ne pregatim copiii de nevoile de care noi ne-am lovit in timp. A aparut nevoia de a sti al catalea este in clasa iar apoi presiunea s-a resimti. La Step by Step copiii stiu la cine pot apela cand au nevoie de ajutor. Se lucreaza in echipe si se negociaza.

Maria Coman: Pe ce puneti accentul la Step By Step?

Sa ii descoperim pe copii asa cum sunt. Ne intereseaza sa dezvoltam gandirea critica, sa le dezvoltam creativitatea. Sa identifice o problema si sa gaseasca rezolvare. Nu trebuie sa fii un robotel ci sa faci legaturi. Steo by step nu se potriveste tuturor copiiilor sau parintilor. Este o alternativa.

Nu facem toti deodata matematica. Ne impartim activatatile in acelasi interval orar. Pana la finalul zilei vor trata toate subiectele propuse in acea zi. Sunt doi profesori care se ocupa. Profesorii colaboreaza unii cu ceilalti.

Au copiii teme acasa?

Noi nu recomandam temele pentru acasa. Apare partea de documentare. Primesc teme pe care le vor preda colegilor lor, sub coordonarea unui cadru didactic. Curicula este cea nationala. Copiii vor avea tot atatea cunostine cat ar avea sistemului clasic.

Noi nu avem note si nici calificative in clasele primare. Uneori pentru parinti nu este suficient si aici pot aparea dificultati in a intelege exact ce se intampla. Pentru noi e mai important sa stim daca copilul stie tabla inmultirii sau foloseste corect cratima. Noi nu incurajam concursurile. Nu se fac publice rezutatele in punctaje dar se discuta cu copiii despre greselile pe care le-au facut.

Ce inseamna educatie timpurie?

Mamele au dreptul de a sta acasa maxim doi ani. Ce incearca centrul nostru este sa gasesca resurse de a-si tine copilul intr-un mediu sigur. Sunt oameni pregatiti sa faca acest lucru. Sunt oameni bine preatiti din punct de vedere profesional.

Noi ne dorim oameni care vor sa faca lucrurile si altfel.  Noi cautam oameni deschisi despre ceea ce inseamna educatie alternativa.

Faceti inainte o evaluare a copiiilor?

Nu facem triere. Avem o comunicare transparenta cu parintii. Ramane decizia lor daca ramanem pe acest drum sau nu. Ne dorim sa ii cunoastem pe copii inainte si sa povestim un pic cu ei.

Nu am avut probleme de adaptare atunci cand au venit dintr-un sistem traditional. Toata lumea este fericita.

Ce inseamna o zi pentru un copil in acest sistem?

Vin a ora 8. Copiii lucreaza cu totii, in grup si afla ce se va intampla in ziua respectiva. Lucreaza cu 4-5 copii. Au pauza de masa. Nu impartim programul in school si aferschool. Copiii trebuie sa aiba timp sa se bucure de copilarie. In cadrul scolii avem si cursuri optionale, dar nu mai multe de doua pe saptamana.

La noi nu exista o focusare pe romana si matematica. Orele de muzica si miscare sunt tratate cu aceeasi responsabilitate. Noi am infiinatat echipele sportive ale scolii dar nu ne dorim o competitie. Ei trebuie sa invete regulile unui sport in echipa. Ne dorim sa facem miscare si trebuie sa existe o placere in asta.

Aceasta aplecare spre partea academica ne duc departe de celelalte laturi pe care le-am putea exploata impreuna cu copiii.

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, “antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close