Antena 3 CNN Actualitate Educație Criza profesorilor se adânceşte. Cîmpeanu: "Jumate din dascăli se vor pensiona în 10 ani. 1000 de profesori nu au studii superioare"

Criza profesorilor se adânceşte. Cîmpeanu: "Jumate din dascăli se vor pensiona în 10 ani. 1000 de profesori nu au studii superioare"

După criza profesorilor din educaţie, va urma o altă criză generată de pensionarea acestora, în următorii ani, a atras atenţia ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Criza profesorilor se adânceşte. Cîmpeanu: "Jumate din dascăli se vor pensiona în 10 ani. 1000 de profesori nu au studii superioare"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Eduard Vinatoru
de Milena Niță    |    06 Sep 2022   •   15:53

"Nu chiar jumătate, dar aproape jumătate vor ieşi la pensie în următorii zece ani. Nu putem să îi atragem în sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. 

Absolvenţii universităţilor româneşti, cei mai buni absolvenţi ai universităţilor româneşti, vor alege întotdeuna altceva, vor alege în mod evident, să nu fim ipocriţi, acea variantă care le va asigura un trai mai bun, chiar dacă ei îşi doresc să fie profesori

Deci atractivitatea salarială este esenţială. Pentru asta, alături de alte obiective, voi lupta cu toate mijloacele să rămână în proiectul Legii Educaţiei, aşa cum este propus acum", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, luni seară, potrivit stiritvr.ro.

Oficialul a spus şi că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani. 

În prezent, sunt aproape 1.000 de cadre didactice care nu au nici măcar studii superioare, a mai spus Cîmpeanu.

"Avem 4.152 de profesori necalificaţi, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici măcar studii superioare, nu studii superioare în disciplină. 

Avem o criză de profesori, din ce în ce mai acută. Ieşirea la pensie a profesorilor, ne va crea o problemă din ce în ce mai mare, dacă nu vom răspunde acum, acestei nevoi a profesorilor, din toate perspectivele", a punctat Cîmpeanu.

Pentru încurajarea angajărilor din Educaţie, Cîmpeanu este de părere că trebuie o creştere a salariilor, precum şi alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu.
 

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu profesori pensionare
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close