Antena 3 CNN Actualitate Educație Elevii propun schimbări în sistemul de învățământ. Ideile au fost transmise către Ministerul Educației

Elevii propun schimbări în sistemul de învățământ. Ideile au fost transmise către Ministerul Educației

O reformă sănătoasă a învățământului românesc nu poate să ignore dorințele beneficiarilor reali: elevii. Acest lucru ar fi chiar de dorit în condițiile în care unii tineri vin cu idei de secol XXI pentru un sistem care a rămas blocat în trecut. 

Elevii propun schimbări în sistemul de învățământ. Ideile au fost transmise către Ministerul Educației
Sursa foto: Getty Images I Nikada
de Andreea Ştefan    |    05 Feb 2024   •   17:37

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat, recent, un concurs intitulat „Cuza: tineri, lege și reformă” în care tinerii, cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani au fost provocați să propună idei reformatoare în domeniul educației, așa cum făcuse și domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu peste un secol și jumătate în urmă. 

Mai conectați la prezent decât guvernanții

Tinerii au participat în număr mare la concurs și au arătat că sunt foarte conectați la ceea ce se cere în piața muncii.

O elevă de numai 13 ani și-ar dori o actualizare a materiilor predate în școli pentru a le aduce mai aproape de timpurile pe care le trăiește. Eleva a scris că ar introduce noi discipline, precum educație economică și antreprenorială, educație ecologică, educație pentru pace și cooperare, și educație pentru sănătate. 

Un alt tânăr, de 17 ani, își dorește o școală cu adevărat accesibilă pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Este elev de la un liceu pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și solicită o reformă a sistemului educațional special din România. El sugerează construirea sau acreditarea liceelor profesionale pentru acești elevi pentru a elimina dificultățile legate de distanță și de navetă. De asemenea, tânărul propune înființarea unui departament în cadrul Ministerului Educației, care să implice părinții și reprezentanții elevilor cu cerințe educaționale speciale în procesul de luare a deciziilor și să se ocupe de sesizările din țară.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a precizat că propunerile elevilor au fost transmise către Ministerul Educației. 

×
Subiecte în articol: elevi Fundatia Dan Voiculescu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close