Antena 3 CNN Actualitate Educație Greșeala făcută de toți românii în această perioadă! Există sau nu verbul „a carantina”?

Greșeala făcută de toți românii în această perioadă! Există sau nu verbul „a carantina”?

Ana Iorga a explicat ce s-a întâmplat cu verbul „a carantina”,cu sensul de „a pune în carantină”, a izola preventiv oamenii care au fost în contact cu bolnavi contagioși. Am vorbit la începutul pandemiei depre verbul „a carantina” și despre substantivul „carantinare”, spuneam atunci că aceste cuvinte nu există în dicționar.

Greșeala făcută de toți românii în această perioadă! Există sau nu verbul „a carantina”?
de Diana Ionescu    |    29 Iul 2020   •   15:57

Multă lume este de părere că aceste forme nu sunt corecte, nu ar trebui să le folosim  din moment ce nu există în limba română. Foarte multă lume este revoltată de felul în care ele sună dar ele se folosesc foarte mult și este clar că s-a simțit nevoia de ele. 

Exemple
Spații de cazare destinate carantinării persoanelor.
Scandalul izbucnit pe tema persoanelor carantinate. 
Din afara zonelor din Italia carantinate. 

DEX
Carantină = izolarea preventică a unei persoane sau a unei colectivități 

Verbul „a carantina” nu există în limba română 

Este indicat să folosim „oamenii au fost puși în carantină” sau „oamenii sunt în carantină”, nu „au fost carantinați”. Nici „zonele nu au fost carantinate”, ci „sunt în carantină”. Nu avem oficial verbul „a carantina”, prin urmare nu avem nici infinitivul lung substantivat „carantinare” și nici participiul carantinat.

În aceste situații putem folosi oamenii „au fost izolați”, „puși” sau „ținuți în carantină” dar este atât de răspândit acest verb și este atât de puternică realitatea pe care o trăim acum încât cu siguranță „a carantina” și carantinare vor intra în dicționar. 

Greșeala făcută de toți românii în această perioadă! Există sau nu verbul „a carantina”

×
Subiecte în articol: Pe cuvant carantină
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close