Antena 3 CNN Actualitate Educație Meditaţii interzise prin lege cu profesorii de la clasă. Ministrul Educaţiei: "Aceste situaţii sunt uneori revoltătoare"

Meditaţii interzise prin lege cu profesorii de la clasă. Ministrul Educaţiei: "Aceste situaţii sunt uneori revoltătoare"

Meditaţiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise prin lege începând de anul viitor, anunţă Ministerul Educaţiei.

Meditaţii interzise prin lege cu profesorii de la clasă. Ministrul Educaţiei: "Aceste situaţii sunt uneori revoltătoare"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Marian Ilie
de Alin Tarnovschi    |    18 Mai 2022   •   14:57

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că meditaţiile cu profesorii de la clasă vor fi interzise prin lege, de anul viitor, şi că această decizie este una de "bun-simţ".

Totodată, ministrul a explicat, în direct la Antena 3, că vor exista anumite comisii care vor veghea ca regulile etice din învăţământ să fie respectate.

"Nu este o decizie dură, cred că este o decizie de bun-simţ. Orice persoană de bun-simţ cred că cunoaşte necesitatea unei activităţi de predare-evaluare la clasă care să fie obiectivă, care să fie imparţială şi în acest sens personalului didactiv îi este interzis să desfăşoare meditaţii cu elevii de la clasă.

Pe de altă parte, deşi profesorii, tot prin lege, au obligaţia de diligenţă pentru a depune eforturi în vederea eliminării necesităţii unei pregătiri suplimentare, meditaţiile sunt o formă prin care copiii sunt sprijiniţi de către părinţi. E o formă care se manifestă în orice alt stat, dar este o obligaţie de etică şi în acest sens o să avem o comisie naţională pentru inspecţie şcolară care, printre alte atribuţii, o să aibă şi prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie profesională de către cadrele didactive.

Cu siguranţă, vor fi prevăzute în proiectul legilor care vor fi lansate pentru operaţionalizarea României Educate şi sancţiuni corelate cu gravitatea faptelor. Vom vedea care este punctul de vedere al juriştilor care vor încadra aceste sancţiuni într-un cadru legal mai larg, care excede domeniul educaţiei.

Încă din anul 2018, există un ordin de ministru 4831 care, la articolul 5 litera b, precizează că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii de la clasă, însă nu a existat o structură care să verifice acest lucru şi nu a existat o structură care să poată să intervină în astfel de situaţii.

În momentul în care România Educată are ca obiectiv reglarea managementului de sistem, în arhitectura instituţională se va încadra şi această comisie de inspecţie şcolară care va avea prerogative de control şi verificare a normelor de etică şi deontologie profesională.

Dacă nu aplicăm această condiţie de bun-simţ, fără meditaţii cu elevii de la propria clasă, atunci vom avea exact aceste situaţii, care pe bună dreptate, sunt uneori chiar revoltătoare şi oricum sunt o nedreptate", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close