Antena 3 CNN Actualitate Educație Profesorii pensionaţi şi studenţii vor putea preda în şcoli fără să mai dea concurs

Profesorii pensionaţi şi studenţii vor putea preda în şcoli fără să mai dea concurs

Profesorii pensionaţi şi studenţii care se pregătesc pentru o carieră la catedră vor putea preda în şcoli fără să mai dea concurs. Este măsura anunţată de ministrul Educaţiei, după ce criza de personal ar pune piedici statului român de a primi în școli elevii ucraineni.

Profesorii pensionaţi şi studenţii vor putea preda în şcoli fără să mai dea concurs
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    Raluca Bîrcă    |    09 Mar 2022   •   10:36

Studenții și profesorii pensionați vor putea preda în școlile din România, fără să mai dea concurs. Este ceea ce anunță Ministerul Educației printr-o adresă trimisă inspectoratelor școlare județene, în contextul în care elevii ucraineni sosiți pe teritoriul României vor putea fi înscriși în școlile de stat. Măsura va fi aplicată doar acolo unde este nevoie de resursă umană suplimentară.

În contextul crizei actuale generate de conflictul militar de pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare județene că elevii ucraineni sosiți în România vor putea fi înscriși în școlile de la noi ca audienți.

Iar pentru a asigura resursa umană necesară activității didactice suplimentare, autoritățile din educație vor putea angaja studenți din universitățile de stat ori particulare sau profesori pensionați pentru a le preda copiilor din Ucraina.

Ministerul Educației permite derogarea de la 4 articole din Legea Educației pentru această procedură. Asta înseamnă că studenții și profesorii care au ieșit la pensie nu vor da concurs. Pentru studenți, de pildă, nu vor fi necesare nici modulul psihopedagogic sau efectuarea stagiului de practică întins pe durata unui an școlar.

Totodată, Ministerul Educației precizează că elevii ucraineni vor avea dreptul la cazare gratuită în internatele școlare, alocație de hrană, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, manuale și la activități extracurriculare.

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close