Antena 3 CNN Actualitate Educație Profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie, propune ministrul Sorin Cîmpeanu

Profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie, propune ministrul Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune ca profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie, pentru ca nivelul de pornire în carieră să fie motivant.

Profesorii debutanţi să fie plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie, propune ministrul Sorin Cîmpeanu
Sursa foto: Agerpres
de Mia Lungu    |    25 Mai 2022   •   15:47

"Deşi am susţinut şi susţin în continuare punctual obligaţia de plată a diferenţelor salariale, o anumită parte a fost plătită, alta a fost prorogată. (...) Susţin ca salarizarea profesorilor debutanţi să se facă la nivelul salariului mediu pe economie, apoi salariul să crească în funcţie de avansul în cariera didactică şi de calităţile demonstrate ale fiecărui cadru didactic, dar trebuie să începem de la un nivel motivant", a afirmat, astăzi, Sorin Cîmpeanu.

El a atras atenţia că, în lipsa unor profesori pregătiţi, cadrul legal, curriculumul, evaluările standardizate şi infrastructura sunt în zadar.

"Profesori pregătiţi vom putea avea doar în momentul în care vom reuşi să le dăm prestigiul profesiei de dascăl, în care vom reuşi să le redăm statutul social corelat cu importanţa despre care spunem cu toţii întotdeauna că o acordăm educaţiei la nivel declarativ", a susţinut Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a mai menţionat că planurile-cadru vor fi schimbate radical din septembrie 2023.

"Această schimbare va fi făcută de experţi în ştiinţele educaţiei şi de experţi pe fiecare dintre aceste discipline. Nu voi dori să mă pronunţ, să intru în interiorul vreunei discipline pentru care ministrul nu are competenţe", a subliniat el.

Sorin Cîmpeanu a adăugat că în proiectul noii legi a educaţiei este prevăzută şi creşterea ponderii curriculumului la decizia şcolii.

Profesorii cer salarii mai mari în stradă. Cadrele didactice protestează în fața Guvernului, după ce ANAF a luat în vizor meditațiile

Profesorii protestează în fața Guvernului. Cadrele didactice cer în stradă salarii mai mari după ce ANAF a luat în vizor meditațiile.

Sindicatele din educație au anunțat protestul din Piaţa Victoriei după ce noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a anunțat că ANAF va fi mult mai atent la profesorii care vor da meditații.

Solicitarea principală a protestatarilor este aceea ca Guvernul României să aplice în perioada imediat următoare Legea salarizării, ceea ce oricum ar însemna doar o compensare parțială a creșterii reale a inflației.

Principalele nemulțumiri:

  • Neaplicarea Legii 153/2017 pentru personalul din învățământ, in special situatia personalului nedidactic care, in cea mai mare parte, este plătit la nivelul salariului minim pe economie. Aceștia, având in vedere explozia prețurilor, nu mai pot trai cu veniturile actuale.
  • De la 1 ianuarie 2022, salariul profesorilor și al personalului din învățământ ar fi trebuit să crească cu 16%, însă legea a fost amânată și salariile profesorilor au crescut cu doar 4%

 

×
Parteneri
Abonează-te la canalul oficial de WhatsApp al Antena CNN
x close