Antena 3 CNN Actualitate Educație Proiectul "Şcoala din spital" ar putea deveni realitate din acest an şcolar

Proiectul "Şcoala din spital" ar putea deveni realitate din acest an şcolar

Toţi copiii cu boli grave ar putea învăţa de pe patul de spital chiar începând cu acest an şcolar. Promisiunea vine din partea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Potrivit proiectului "Şcoala din spital", procesul de educație va fi adaptat specificului bolii, iar profesorii implicaţi vor avea o remuneraţie mai mare.

Proiectul "Şcoala din spital" ar putea deveni realitate din acest an şcolar
Sursa foto: Antena 3
de Cristina Ştefan    |    18 Aug 2022   •   09:30

Noul proiect de lege vine după ce zeci de ani autorităţile din ţara noastră au ignorat nevoia de a învăţa a micuţilor pe care boala îi ţine luni sau poate chiar ani în spitale

Pe Miruna am cunoscut-o în secţia de pediatrie a Institutului Oncologic Fundeni. Se află aici de aproximativ 8 luni. A reuşit însă să treacă în clasa a doua după ce a învăţat online cu ajutorul unor profesori voluntari.

Şi copiii din secţia de hemato-oncologie vor să studieze. Răul trece în clasa a 8 a şi are planuri mari.

Toți copiii din unitățile medicale sunt ajutaţi să înveţe pe patul de spital si de reprezentanții unor asociaţii, pe lângă voluntari.

Sunt însă prea puţine cadre didatice care fac acest lucru în comparaţie cu numărul micuţilor spitalizaţi.

Proiectul ''Şcoala din Spital'' ar urma să ofere şansa fiecărui copil să aibă acces la educaţie indiferent de tipul de boală. Unii medici spun că ar fi nevoie şi de evaluari diferite.

"Una din probleme este legată de posibilitatea pacienţilor care în clasa a 8-a sau a 12-a sunt imobilizați în spital sau la domiciliu, departe de colegii lor care nu pot ţine ritmul de învățare", spune Monica Dragomir , oncologie pediatrică IOB.

Ministrul Educaţiei promite că acest proiect se va aplica din următorul an şcolar.

"Sunt puţini. Vor trebui să fie mai mulţi pentru asta. E nevoie de oameni devotați, dar este nevoie şi de cadru legal şi de resurse. Asta asigură acestă lege", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Şcoala din Spital va curpinde un program diferenţiat, un număr de ore alocat în funcţie de perioada de spitalizare şi de anul de studiu în care este înmatriculat elevul.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close