Antena 3 CNN Actualitate Educație Structura anului şcolar ar putea fi schimbată | O nouă vacanţă pentru elevi, luată în calcul

Structura anului şcolar ar putea fi schimbată | O nouă vacanţă pentru elevi, luată în calcul

Ministerul Educației nu exclude ca vacanța elevilor din luna februarie să fie reintrodusă, începând cu anul școlar următor, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Structura anului şcolar ar putea fi schimbată | O nouă vacanţă pentru elevi, luată în calcul
Sursa foto: gov.ro
de Milena Niță    |    09 Feb 2022   •   13:06

Declarația vine după ce Asociaţia Transportatorilor pe Cablu a lansat o petiție online prin care cere reintroducerea vacanței din februarie, începând cu anul 2023, potrivit educatieprivata.ro.

"Analizăm această variantă, chiar dacă liniile directoare pentru calendarul următorului an școlar au fost deja anunțate", a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.

În acest an, din cauza situaţiei generate de pandemie, nu a existat nici vacanță intersemestrială și nu va mai exista nicio altă vacanță până la cea de primăvară.

Până în acest moment, petiția celor de la Asociaţia Transportatorilor pe Cablu are aproape 1000 de semnături.

"Şcoli închise. Solicitam acordarea vacantei de iarna de 2 saptamani in luna februarie incepand cu anul scolar 2022-2023 deoarece:  

1. O minte sanatoasa nu se poate dezvolta decat intr-un corp sanatos;

2. Activitatiile in aer liber iarna ajuta la cresterea imunitatii copiilor;

3. Toate tarile cu munti din Europa (Germania, Austria, Italia, Polonia, Slovacia, Elvetia, Franta, Cehia samd ) au vacante de iarna, in februarie de 2 saptamani. In Germania de pilda autoritatile au numit vacanța de la final de februarie “Sportferien”, adica vacanța pentru sport;

4. Sistemul educational din Romania a fost implementat in ultimii 32 de ani in asa fel incat copii sa beneficieze de o vacanta de iarna. Exceptie de la aceasta regula o fac doar 2 ani scolari 2019-2020 respectiv 2021-2022;

5. Romania devine singura tara din blocul comunitar cu reliefe montane care NU va avea vacanta de iarnă;

6. Implicaţiile sociale şi economice pe care le- aduce aceasta vacanta întregii industrii turistice montane cat si beneficiarilor /furnizorilor/ servicilor de pe orizontală;

Consecintele lipsei vacantei copiilor din februarie sunt: aglomeratii pe drumurile, care duc in statiuniile montane;

1. cozi la intalatiile de transport pe cablu la sfarsit de saptamana;
2. preturi mari la transportul  pe cablu la sfarsit de saptamana;
3. preturi mari la cazari;
4. temporizarea sau stoparea a noi investitii private in turismul montan;
5. Disparitia unei profesii (monitorii de schi ), care nu vor putea avea o activitate coerenta din 10-16 zile / an)", se arată în petiţie.
 

×
Subiecte în articol: Sorin Cîmpeanu vacanţă
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close