Antena 3 CNN Actualitate Ei sunt cei doi mecanici care au îndrăznit să fure o aeronavă şi să fugă din România comunistă. Vezi povestea lor

Ei sunt cei doi mecanici care au îndrăznit să fure o aeronavă şi să fugă din România comunistă. Vezi povestea lor

Ei sunt cei doi mecanici care au îndrăznit să fure o aeronavă şi să fugă din România comunistă. Vezi povestea lor
Sursa foto: Foto: VideoNews
20 Mai 2012   •   23:46

Comunismul i-a împins pe mulţi români să facă lucruri nepermise şi deseori, necugetate, care însă le-au schimbat viaţa. În urmă cu 34 de ani, doi mecanici de pe aeroportul Băneasa au furat o aeronavă de dimensiuni mici şi au fugit cu ea peste hotare.

Au fost urmăriţi de Securitate, dar protejaţi de autorităţile austriece şi, în cele din urmă, adoptaţi de Australia. 34 de ani mai tărziu au călcat din nou pe pământ românesc. Revederea locurilor natale a fost una foarte emoţionantă.

George Florescu şi pe Viorel Nicolae aveau 24 de ani când s-au hotărât să piloteze o aeronavă de mici dimensiuni peste graniţele României. George a fost cel care a pornit aeronava atunci când nimeni nu se aştepta.

Au decolat şi au pornit către Germania, dar traseul a fost deviat şi cei doi mecanici au aterizat în Austria, pe un câmp agricol în mijlocul unor plantaţii de orez unde au fost întâmpinaţi de austrieci şi au mers apoi la poliţie. De aici au plecat către Australia şi s-au stabilit în Melbourne. În România primele veşti despre ei s-au auzit la Radio Europa Liberă.

Între timp avionul a fost adus înapoi în România. După 34 de ani, revederea cu cei dragi a fost dulce şi emoţionantă.

Cei doi prieteni au privit apoi cu drag Aeroportul Băneasa. Cei doi mecanici vor lansa în România şi o carte cu aventurile lor din 1978.



×
Subiecte în articol: comunism Securitatea Australia
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close