Antena 3 CNN Actualitate Expert OMS, despre riscul unei noi variante de coronavirus în România: ”Desigur că se poate întâmpla”

Expert OMS, despre riscul unei noi variante de coronavirus în România: ”Desigur că se poate întâmpla”

Există un risc ridicat ca în țara noastră să apară o variantă nouă de coronavirus. Avertismentul vine din partea unui expertului OMS Dorit Nitzan, parte a delegației trimise în România, și are legătură cu rata de vaccinare de la noi.

Expert OMS, despre riscul unei noi variante de coronavirus în România: ”Desigur că se poate întâmpla”
Sursa foto: Facebook/Colegiul Medicilor din România
de Adelina Miron    |    Cerasela Stafie    |    04 Noi 2021   •   12:25

Dorit Nitzan susține că mutațiile au apărut în toate zonele în care procentul de vaccinare al populației a fost foarte mic.

„Fiecare viață contează. Suntem aici să salvăm vieți și generațiile viitoare. E momentul să fim împreună. Trebuie să fim un scut. Dacă suntem ca un zid întreg virusul nu se va putea infiltra. Dar dacă avem găuri în zid, va pătrunde și se va chimba. (...) În toate comunitățile în care nu este o rată mare de vaccinare, vedem variante noi, mutații. Desigur că se poate întâmpla și aici (n.r. în România). S-a întâmplat în India, în Marea Britanie, în alte țări. Am văzut asta. Este un risc”, a spus Dorit Nitzan, într-o conferință de presă la Colegiul Medicilor din România.

În România, rata de vaccinare este de puțin peste 36%. Doar două județe au un procentaj de peste 50%, în condițiile în care cinci județe nu au ajuns nici măcar la 30%.

Mesaj pentru medicii români, transmis de reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) după întâlnirea cu președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu.

Mesaj pentru medicii români, transmis de reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) după întâlnirea cu președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Daniel Coriu.

Posted by Colegiul Medicilor din România on Thursday, November 4, 2021

Citește șiDr. Radu Vlădăreanu explică de unde a pornit mitul că vaccinarea provoacă sterilitate

Covaxin, vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de India, aprobat pentru utilizare de urgență de OMS

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat vaccinul anti-COVID-19 Covaxin pentru utilizare în regim de urgență. Serul este dezvoltat în India și a arătat o eficiență de 78%.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a acordat aprobarea pentru utilizare în situații de urgență vaccinului împotriva Covid-19 susținut de guvernul Indiei, Covaxin.

Vaccinul a fost aprobat în India în ianuarie, în timp ce a treia fază a studiilor clinice era încă în curs, stârnind unele îngrijorări și critici. Bharat Biotech, producătorul vaccinului, a publicat de atunci informații care dovedesc o eficacitate de 78%.

Citește și Când se va încheia pandemia de coronavirus. Experții vin cu vești bune

OMS a spus într-un tweet că este de părere că beneficiile depășesc cu mult riscurile. Unii experți au indicat o aprobare rapidă și date incomplete, dar președintele companiei, Dr. Krishna Ella, a spus că vaccinul este „200% sigur”, scrie BBC.

Grupul de experți al OMS care autorizează aprobările de urgență a cerut mai multe date luna trecută, în timp ce examina cererea pe care Bharat Biotech a depus-o în iulie.

Citește șiDe ce nu a funcționat campania de vaccinare în România: Cîțu și Voiculescu s-au boicotat reciproc

În aprobarea ulterioară a notat că vaccinul a fost recomandat pentru utilizare în două doze, cu un interval între ele de patru săptămâni, la oamenii peste 18 ani. Covaxin a avut o eficacitate de 78% împotriva formelor de COVID-19 de orice severitate, la 14 sau mai multe zile după a doua doză.

OMS subliniază că este extrem de potrivit pentru țările cu venituri mici și medii datorită ușurinței cu care poate fi stocat.

Datele disponibile privind vaccinarea femeilor însărcinate cu vaccinul sunt insuficiente pentru a evalua siguranța sau eficacitatea vaccinului în timpul sarcinii.

Până în prezent, puține țări au recunoscut vaccinul Covaxin. India speră că aprobarea OMS va schimba acest lucru.

×
Subiecte în articol: COVID-19 OMS expert România coronavirus
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close