Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Dr. Radu Vlădăreanu explică de unde a pornit mitul că vaccinarea provoacă sterilitate: ”Vaccinul COVID nu duce la infertilitate”

Dr. Radu Vlădăreanu explică de unde a pornit mitul că vaccinarea provoacă sterilitate: ”Vaccinul COVID nu duce la infertilitate”

Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea. Prof. Dr. Radu Vlădăreanu ne spune astăzi şi de ce, dar şi de unde a pornit acest zvon. Aflăm împreună de dimineaţă şi când este recomandat să se imunizeze gravidele împotriva SARS CoV-2.

Dr. Radu Vlădăreanu explică de unde a pornit mitul că vaccinarea provoacă sterilitate: ”Vaccinul COVID nu duce la infertilitate”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    04 Noi 2021   •   11:28

"Nu am niciun motiv să recomand vaccinarea COVID-19 după naştere, pentru că femeia însărcinată care face COVID are şanse, deşi rare, să facă o formă foarte gravă a bolii. Aţi văzut că au existat decese materne sau că fătul a decedat intrauterin, fie s-a născut prematur, ceea ce înseamnă un impact foarte mare pe timpul vieţii. 

Vaccinul în timpul sarcinii este puternic recomandat, pentru că s-a dovedit că este sigur şi nu are rost să facem boala în timpul sarcinii. Vaccinul se poate face în orice lună de sarcină, înainte de a rămâne însărcinate, în primele zile, oricând pe perioada sarcinii, în timpul lauzilei şi alăptării", a spus medicul Radu Vlădăreanu, joi, în rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Când este recomandată doza 3 la gravide

"Putem face a treia doză oricând este necesar, indiferent de starea sarcinii. Sunt situaţii în care femeia a rămas gravidă imediat după administrarea vaccinului. Sunt descrise multe situaţii de genul acesta. 

A face vaccinul nu este nimic grav, pe lângă o durere de braţ locală. Vaccinarea cu ARN mesager este foarte veche, însă lucrul acesta nu a devenit foarte clar în rândul populaţiei. Oportunitatea a fost acum, şi a fost foarte bine speculată de aceste minţi geniale care au creat vaccinul", a precizat medicul. 

Vaccinul COVID nu duce la infertilitate

"Această problemă a început acum un an, de la un fake news. Se considera că există o anumită legătură dintre proteina din structura care ajută la fixarea sarcinii şi proteina spike a coronavirusului. O speculaţie care a fost ulterior anihilată de studii serioase. Ştim sigur că vaccinul COVID-19 nu duce la infertilitate. S-a dovedit pe miile de femei care au rămas gravide după vaccinare.

A fost o analiză şi sperma bărbaţilor. A fost analizată şi înainte şi după vaccinare şi nu  s-a produs nicio modifcare. Nici măcar o uşoară creştere a temperaturii care poate să apară după vaccinare", a mai spus medicul.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close