Antena 3 CNN Actualitate "Fabrică" de acte false pentru refugiaţi, descoperită în România

"Fabrică" de acte false pentru refugiaţi, descoperită în România

"Fabrică" de acte false pentru refugiaţi, descoperită în România
06 Oct 2015   •   19:17

Un angajat al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Dâmboviţa, fost şef al Serviciului de Paşapoarte, este suspectat că a falsificat mai multe acte de identitate care permiteau migranţilor trecerea frauduloasă a frontierei de stat, bărbatul făcând parte dintr-o grupare de traficanţi, potrivit DIICOT.

Conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii de la Biroul Teritorial Dâmboviţa şi ofiţeri de poliţie judiciară ai SCCO Dâmboviţa şi BCCO Ploieşti au făcut, marţi, patru percheziţii în judeţul Dâmboviţa, fiind vizate mai multe persoane cercetate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.

Anchetatorii spun că, începând cu anul 2012, Ionuţ-Ninel Răducanu şi Dumitru Şerban, angajat al Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Dâmboviţa, fost şef al Serviciului de Paşapoarte Dâmboviţa, au falsificat mai multe acte de identitate (cărţi de identitate, permise de conducere, paşapoarte) care permiteau migranţilor trecerea frauduloasă a frontierei, precum şi accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.
Conform sursei citate, la percheziţiile făcute la sediul Biroului Judeţean pentru Administrarea Bazelor de Date privind Evidenţa Populaţiei Dâmboviţa au fost găsite şi ridicate 700 de elemente de siguranţă pentru cărţi de identitate emise în 2008.

DIICOT precizează că percheziţiile de marţi au fost făcute în acelaşi dosar în care în 25 septembrie au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi preventiv doi români şi un cetăţean congolez suspectaţi că au ajutat migranţi din Congo să ajungă ilegal în state europene, în special în Franţa şi Belgia.
DIICOT anunţa atunci că cele trei persoane - Remy Fernand Oscar Okombi, Ion Petrache şi Mihai Sandu Nicula - sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.

Potrivit procurorilor DIICOT, gruparea a fost constituită pe teritoriul României, în cursul anului 2012, de către Okombi şi era formată din cetăţeni români, dar şi de origine africană. Traficanţii ar fi racolat, îndrumat şi călăuzit migranţi proveniţi din Congo, dar şi din alte state din Africa, pe ruta Congo - Coasta de Fildeş - Uganda - România - statele vest-europene, destinaţiile preferate fiind Franţa şi Belgia.

"Într-o primă fază, membrii grupului procedau la introducerea "aparent legală" a migranţilor în România, prin obţinerea de vize emise de oficiile consulare şi ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în România ori pentru participarea la diverse întruniri organizate pe teritoriul României", precizau anchetatorii.

După ce intrau în ţara noastră, migranţii erau cazaţi în diferite locuri din Bucureşti sau în locuinţe situate în apropierea Capitalei, până când traficanţii de persoane reuşeau să le obţină documente de identitate româneşti falsificate, care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene. Conform anchetatorilor, au existat şi situaţii în care migranţilor le-au fost cumpărate bilete de avion pentru întoarcerea în ţările de origine, cu escală în Franţa. În aeroportul de escală, migranţii erau aşteptaţi de către alţi membri ai grupului, care le dădeau acte false, necesare şederii pe teritoriul francez.

Grupul este suspectat că ar fi dus ilegal în Franţa, Belgia şi alte ţări europene circa 30 de migranţi.

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close