Antena 3 CNN Actualitate Foştii prefecţi ne costă 2,5 milioane de euro pe an (VIDEO)

Foştii prefecţi ne costă 2,5 milioane de euro pe an (VIDEO)

Foştii prefecţi ne costă 2,5 milioane de euro pe an (VIDEO)
Sursa foto: Prefect
22 Aug 2009   •   20:41

Două milioane şi jumătate de euro cheltuie guvernul Boc din banii publici în fiecare an, cu foştii prefecţi şi subprefecţi. Pentru că nu au putut fi daţi afară când s-au instalat oameni noi la putere, foştii reprezentanţi ai guvernului liberal s-au transformat în inspectori guvernamentali buni de căutat găuri în asfalt.

Guvernul Boc a înfiinţat 100 de posturi noi de inspector guvernamental pe lângă cele 30 care existau deja. Aşa au ajuns foştii prefecţi şi subprefecţi din perioada guvernului Tăriceanu să numere găurile din asfalt. ?Am obligaţia să verific dacă există puncte negre. Aceste puncte negre pe drumurile naţionale sunt acele zone în care se petrec multe accidente. Ne mai ocupăm de perdelele forestiere. Aici este un program de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale?, explică Victor Banta, fost prefect de Gorj.

Un inspector guvernamental câştigă aproape 5.000 de lei pe lună, la care se adaugă 1.200 pentru cheltuielile de cazare şi alte câteva mii pentru decontarea deplasărilor. Guvernul Boc s-a gândit să îi trimită pe foştii prefecţi cât mai departe de judeţul pe care l-au guvernat, în speranţa că vor renunţa la noile slujbe. Astfel, fostul prefect de Gorj se plimbă în fiecare săptămână de la Târgu-Jiu la Braşov.

Foarte mulţi dintre cei care au ocupat funcţiile de prefect au fost şcoliţi pe banii statului atât la Bucureşti cât şi la Paris. Acum, sunt o povară, iar guvernul cheltuie alţi bani pentru a scăpa de ei. ?Aceste atribuţii ale noastre nu sunt atribuţii concrete, în sensul de a putea să luăm şi măsuri, respectiv amenzi?, spune Cătălin Platon, fost prefect de Cluj. ?Nu am primit nici o reacţie cu privire la rapoartele pe care eu le-am întocmit şi le-am trimis Ministerului Transporturilor sau Secretariatului General al Guvernului, prin care să văd măsuri concrete care au fost luate?, a adăugat el.

Puţini au fost cei care au refuzat transformarea din prefect în inspector guvernamental fără atribuţii. ?De ce era nevoie de mine la Iaşi şi de cel de la Iaşi la Argeş?, se întreabă Iani Popa, fost prefect de Argeş. Toate acestea în timp ce guvernul Boc cere cu orice ocazie strângerea curelei publice, pentru economii la bugetul sărăcit de recesiune.



Observator

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close