Antena 3 CNN Actualitate Georges Lemaître. Google celebrează 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

Georges Lemaître. Google celebrează 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

Georges Lemaître. Google celebrează 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître
17 Iul 2018   •   13:25

Georges Lemaître (n. 17 iulie 1894, Charleroi - d. 20 iunie 1966, Geneva) a fost un preot și fizician belgian, creator al teoriei Big Bang. El a fost creatorul teoriei expansiunii universului, atribuită greșit lui Edwin Hubble. Google celebrează 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître cu un Google Doodle special. Georges Lemaître

Georges Lemaître a obținut legea lui Hubble

Georges Lemaître a fost primul care a obținut ceea ce se numește acum legea lui Hubble și a făcut prima estimare a ceea ce se numește acum constanta Hubble, lucruri pe care le-a publicat în 1927, cu doi ani înainte de articolul lui Hubble.

Lemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial” sau „Oul Cosmic”.

Georges Lemaître și Teoria Big Bang

Georges Lemaître Preotul născut la Charleroi a fost primul cercetător care a prezis prin calcule matematice cu 20 de ani mai inainte teoria că universul nu este static ci este în continuă expansiune. Aceasta dovada a venit 2 decenii mai târziu in anul 1965 când Penzias și Wilson descopereau prin telescoape performante ecourile exploziei primordiale, adică a conceptului de Big Bang în forma pe care o știm astăzi.

Lemaître însuși și-a descris teoria sa ca "oul cosmic care explodează în momentul creației". Aceasta a devenit mai bine cunoscută sub numele de "teoria Big Bang", un termen peiorativ inventat de Fred Hoyle. Cu toate acestea Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu.

Georges Lemaître Big Bang-ul este compatibil cu crearea lumii din nimic[14], idee susținută de creștinism începând cu secolul al II-lea d.Hr. și adoptată de iudaism. Fizicienii atei s-au opus inițial din acest motiv adoptării teoriei.

Georges Lemaître și teoria care validează catolicismul

Georges Lemaître În 1951, Papa Pius al XII-lea a declarat că teoria lui Lemaître's validează științific catolicismul. Totuși, Lemaître s-a opus acestei proclamații, afirmând că teoria este neutră și că nu este nici legătură și nici contradicție între religie și teoria sa. Când Lemaître și Daniel O'Connell, consilierul științific al Papei, l-au sfătuit pe Papă să nu mai menționeze cosmogonia în public, el a fost de acord.[19] Deși era catolic convins, autorul teoriei era contra amestecării științei cu religia, deși și el credea că cele două domenii ale experienței umane nu se aflau în conflict.

sursa: wikipedia

×
Subiecte în articol: Google Doodle
Parteneri
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la pensii
x close