Antena 3 CNN Actualitate Grevă profesori 17 mai | Motivele care au dus la protestul cadrelor didactice

Grevă profesori 17 mai | Motivele care au dus la protestul cadrelor didactice

Sindicatele din învățământ au decis declanșarea grevei după ce peste 70% dintre cadrele didactice au optat pentru această formă de protest. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a anunțat că greva de avertisment va începe pe data de 17 mai, cu încetarea activității specifice în intervalul 11:00 - 13:00.

Grevă profesori 17 mai | Motivele care au dus la protestul cadrelor didactice
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    16 Mai 2023   •   12:11

Profesorii fac un apel la părinți să țină copiii acasă miercuri, 17 mai, între orele 11:00 și 13:00, când va fi declanșată o grevă de avertisment a cadrelor didactice și a personalului din învățământ.  

“După cinci luni de proteste (…) Referendumul a fost pentru declanșarea grevei generale”. Peste 70% au optat pentru grevă” și “E voința oamenilor de a intra în grevă”, au anunțat, marți, sindicatele. 

”Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează”

„Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei.

Acolo unde sunt colegi care au spus ”nu” nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…)”, a spus Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul unei conferințe de presă. 

Examenele naționale ar putea fi date peste cap

Acesta a declarat că este posibil ca examenele naționale să fie date peste cap.  

”Există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau declararea (examenelor naționale – n.red).  

De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețare a anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a mai spus el, citat de edupedu.ro

Universitățile intră în grevă

Și universitățile din țară intră în grevă, a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater. 

“Alma Mater va participa la această grevă generală la fel cum a participat și la mitingul și marșul organizat acum câteva zile în București. Ne-am fi așteptat toți la reacții din partea Guvernului. Eram aproape convins că ne vor chema la discuții.

Din păcate suntem în situația în care ei se ceartă pe portofolii își împart funcțiile, iar acesta va fi un protest, o grevă în scoli împotriva politicii sociale a Guvernului. Nu va fi un protest împotriva conducerii universităților, a inspectoratelor școlare județene, a direcțiilor de școli, ci un protest împotriva unei politici proaste.

Examenele dacă vor fi în acea perioadă în care facem grevă nu se vor susține. Le vom reprograma”, a spus Hadăr.  

”Cum să poți începe o carieră cu 2500 de lei?!”

”Așteptam să ne întâlnim ieri cu președintele. Ne-am întâlnit cu o consilieră a domnului Iohannis, din domeniul Sănătății, nu cineva specializat în învățământ.
Ne așteptăm să fie președintele tarii, care vorbește de România educată, dar nu a mai apărut public.

Cum să poți începe o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul România Educata se va alege praful. Astăzi vin în Educație cei cu notele cele mai mici, care nu au locuri în alta parte”, a declarat și Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater. 

×
Subiecte în articol: grevă profesori
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close