Antena 3 CNN Actualitate Guvernul alocă peste opt milioane de euro pentru programul de realizare a sistemului antigrindină

Guvernul alocă peste opt milioane de euro pentru programul de realizare a sistemului antigrindină

Guvernul alocă peste opt milioane de euro pentru programul de realizare a sistemului antigrindină
08 Mai 2019   •   21:47

Guvernul reacționează rapid la recentele fenomene extreme care au afectat mii de gospodării din România în ultimele zile. Și alocă o sumă importantă pentru a combate grindina care a făcut ravagii recent.

Statul va aloca în acest an 36,7 milioane de lei pentru mai multe obiective de investiţii în cadrul Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024.

În şedinţa de Guvern de miercuri a fost aprobată o Hotărâre prin care se aprobă obiectivele etapei a XX-a 2019 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024 şi se stabilesc fondurile necesare ce se asigură de la bugetul de stat.

"Pentru finanţarea acestor investiţii se alocă suma de 36.700.000 lei credite de angajament, din care credite bugetare în valoare de 29.600.000 lei", precizează MADR.

Astfel, vor fi finanţate studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Centrul Zonal de Coordonare Moldova - Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile din structură şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Transilvania - Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş, Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Maramureş. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru Cercetarea ştiinţifică, Dezvoltarea Tehnică şi Tehnologii de Intervenţii Active în Atmosferă.

"Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă cu modificările şi completările ulterioare. Reamintim că se urmăreşte extinderea la nivelul întregii ţări a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor pentru a asigura protecţia populaţiei şi a economiei împotriva efectelor şi pagubelor provocate de căderile de grindină şi a secetei severe", susține Ministerul.

Guvernul vine în întâmpinarea agricultorilor tot mai afectați de fenomenele meteo extre din ultima vreme.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale anunță că în perioada 1 aprilie 2019 - 30 noiembrie 2019, este deschisă sesiunea de primire a proiectelor pentru Sm 17.1 - Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor!

În contextul în care natura devine din ce în ce mai imprevizibilă, această submasură vă poate ajuta să vă asigurați mai ușor culturile agricole de primăvară, anunță instituția condusă de Petre Daea.
 
Sprijinul public nerambursabil este de :
- 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO;
sau
- 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

Eforturi de combatere a căderilor de grindină

Anunțul Guvernului apare în contextul în care mai multe zone ale țării au fost afectate de fenomene extreme meteo, printre care căderi de grindină.

De altfel, extinderea sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor, evitarea pierderilor de producţie prin calamitare, stimularea precipitaţiilor în zonele aride şi în perioadele critice privind consumul de apă pentru plante, prin operaţionalizarea celor trei centre de comandă, Muntenia, Moldova şi Transilvania şi punerea în stare de funcţionare a celor şapte unităţi de combatere Prahova, Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Mureş, Timiş, Oltenia, Maramureş, a fost una dintre prioritățile Guvernului. Astfel, în 2018 au fost date în exploatare 60 de puncte de lansare ce acoperă 870 mii hectare, în 2019 – în construcție încă 65 puncte de lansare noi, în județele din sud, sud-vest și vest. Suprafața protejată a crescut de la 500 mii ha in 2017 la 870 ha la începerea campaniei din acest an urmând ca in final să ajungă la 1,2 milioane hectare în 2019

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close